Mainos

Tuomioja: Valtionyhtiöiden tuloskehitys "ei huono"

Kauppa- ja teollisuusministeri Erkki Tuomiojan mukaan viime vuosi ei ollut valtion omistamille yhtiöille keskimäärin ottaen huono, vaikka yhteenlaskettu tuloskehitys jäikin edellisvuotta heikommaksi.

-Yhtiöiden vakavaraisuus pysyi keskimäärin entisellä hyvällä tasolla: valtionyhtiöiden omavaraisuusaste oli keskimäärin 46 prosentin tuntumassa ja osakkuusyhtiöissä 40 prosentin pinnassa, Tuomioja huomautti Valtion yhtiöomistus 1998 -kirjan julkistustilaisuudessa Helsingissä tänään.

Kirjassa esiteltävien valtionyhtiöiden eli Finnairin, Fortumin, Kemiran, Soneran, Spondan, Alko-yhtiöiden, Kauppatalo Hanselin, Kemijoki Oy:n, Leonian, Patria Industriesin, Posti-konsernin, Suomen Autokatsastuksen, Vapon ja VR-Yhtymän yhteenlaskettu liikevaihto oli viime vuonna 103,1 miljardia markkaa eli noin 8 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Yhteenlaskettu liiketulos jäi 12 prosenttia vuoden takaista pienemmäksi eli 8,8 miljardiin markkaan.

Valtion osakkuusyhtiöiden Outokummun, Partekin, Rautaruukin, Stora Enson ja Valmetin liikevaihto kasvoi noin 4 prosenttia 120,1 miljardiin ja liiketulos kutistui kolmanneksella 7,1 miljardiin markkaan. Selvimmin kannattavuus ja tuloskehitys heikkenivät Fortumissa, Kemirassa, Outokummussa, Rautaruukissa ja Postissa.

Valtion omistamien yhtiöiden konsernitason bruttoinvestoinnit nousivat viime vuonna yli 30 miljardiin markkaan. Yhtiöiden väliset erot olivat kuitenkin suuria: valtionyhtiöissä investoinnit kasvoivat lähes kolmanneksella, kun taas osakkuusyhtiöissä ne supistuivat saman verran.

Yksityistämisvaltuuksia on jo tarpeeksi

Tuomioja sanoi myös, että hallituksella ei ole tarvetta hakea eduskunnalta lisävaltuuksia valtionyhtiöiden yksityistämiseen kuin korkeintaan yksittäistapauksissa. Hän toisti hallituksen aiemman linjauksen, jonka mukaan omistuspohjan muutoksia jatketaan pragmaattisesti ja yhtiökohtaisten arvioiden pohjalta silloin, kun se on perusteltua.

Hallituksella on eduskunnan hyväksymiä valtuuksia alentaa valtion suoraa omistusta valtionyhtiöissä ja valtion osakkuusyhtiöissä ennestään jo 40 miljardin markan arvosta, mikä on noin kaksi kertaa edellisen hallituksen käyttämä määrä. Yhteensä valtion pörssiyhtiöissä olevan osakeomistuksen arvo on nyt noin 100 miljardia markkaa. Kun otetaan huomioon kaikki valtion osakeomistukset, summa nousee 150 miljardiin markkaan.

Suhteellisesti ottaen valtioneuvostolla on suurin liikkumavara omistuksen alentamiseen Leoniassa, Patria Industriesissa ja Vapossa, joissa omistuspohjan laajentamista ei ole aloitettu vielä ollenkaan. Markkina-arvolla mitaten suurin yksityistämisvara on kuitenkin Sonerassa, jonka jälkeen tulevat Fortum ja Stora Enso.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.