Mainos

Tuomioja: Syyria vastustaa edelleen YK:n rajavalvontaa

Ulkoministeri Tuomiojan mukaan Syyria kunnioittaa YK:n Libanonin päätöslauselmaa, mutta ei hyväksy ajatusta YK-joukkojen sijoittamisesta Syyrian ja Libanonin rajalle.

Suomen ulkoministerin Erkki Tuomiojan mukaan Syyria vastustaa edelleen YK:n Unifil-joukkojen saapumista valvomaan Syyrian ja Libanonin rajaa. Mikäli rajat asetetaan Unifil-joukkojen valvontaan, Syyria sulkee rajansa kaikelta liikenteeltä.

Tuomioja kertoi asiasta Tuusulassa tavattuaan Syyrian ulkoministerin Walid al-Moallemin, joka vieraili tänään Suomessa EU-puheenjohtajamaan kutsusta. Al-Moallem itse ei ollut mukana heti parituntisen tapaamisen jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Tuomioja pitää myönteisenä sitä, että al-Moallem vakuutti Syyrian tukevan YK:n päätöslauselman tavoitteita, alueen tulitaukoa sekä sitä, että Libanonin armeija olisi tulevaisuudessa ainoa aseistettu joukko Libanonissa. Syyria on omalta osaltaan valmis tukemaan myös YK:n rauhanturvaoperaatiota.

-Yhtä mieltä oltiin myös siitä, että tarvitaan nopeasti uusi avaus Israelin ja Palestiinan rauhanprosessissa, Tuomioja sanoi.

EU:n ja Syyrian välit ovat olleet varsin viileät. Tuomioja muistutti kuitenkin EU:n jo aiemmin korostaneen, että Libanonin kriisin ratkaisemiseksi on tärkeää olla yhteydessä kaikkiin rauhan kannalta relevantteihin tahoihin, joihin Syyria ilman muuta kuuluu.

-Heillä on mahdollisuus olla osa ongelmaa tai osa sen ratkaisua. Hän ilmaisi, että he haluavat olla osa ratkaisua, Tuomioja tulkitsi Syyrian ulkoministerin viestiä.

Hän lisäsi, että EU:ssa tullaan luonnollisesti seuraamaan hyvin tarkoin, millaisia puheenvuoroja Syyrian taholta jatkossa esitetään ja millaisia heidän toimensa ovat.

-Toiveena on, että terroritekoihin syyllistyneet tahot jäävät jatkossa vaille heidän tukeaan.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad kutsui aiemmin kansainvälisten joukkojen asettamista Libanonin Syyrian vastaisen rajan rajavalvontaan "vihamieliseksi teoksi".

Al-Moallem vakuutti nyt kuitenkin Syyrian tukevan myös YK:n päätöslauselmaan sisältyvää asevientikieltoa, mihin Tuomioja kertoi vastanneensa, että sitä täytyy myös valvoa.

EU:n ulkoministerit kokoontuvat perjantaina Brysseliin puimaan EU:n osallistumista YK:n rauhanturvaoperaatioon. Tuomiojan mukaan silloin on toivottavasti koossa enemmän tietoa siitä, kuinka valmistelut ovat edenneet ja millaiseksi kokonaisuus alkaa hahmottua. Se on tärkeää erityisesti Italialle, joka on ryhtymässä operaation johtoon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.