Tuomioja: Syyria luisunut jo sisällissotaan

Syyrian tilanteesta ja hallituksen joukkojen vetäytymisestä on tänään kerrottu kahdenlaista totuutta. Syyrian ulkoministerin mukaan vetäytyminen on jo aloitettu joistakin osista maata. Syyriasta kantautuu kuitenkin tietoja, että ampuminen jatkuu yhä.

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää selvänä, ettei väkivaltaisuudet ole loppuneet.

– Siellä on ampuminen hallituksen joukkojen puolelta jatkunut. Se on aivan selvä asia. Vielä ei pystytä sanomaan, että onko heillä aikomustakaan noudattaa Annanin rauhansuunnitelmaa, Tuomioja sanoo.

YK:n erityislähettiläs Kofi Annan uskoo yhä suunnitelmaansa.

– Ja häneen tässä täytyy nyt ennen kaikkea luottaa. Täytyy muistaa, ettei ampumistilanteet koskaan lopu veitsellä leikaten. Nyt punnitaan se, onko Syyrian hallituksella todellista tahtoa lopettaa ne, Tuomioja toteaa.

Syyriaan ehkä myös suomalaisia

Tuomioja pitää mahdollisena, että Syyriaan voidaan lähettää YK:n tarkkailijoita myös Suomesta.

– Alustavasti olemme katsoneet, että tämä on sellainen tehtävä, ettei siitä oikein voi kieltäytyä. Tähän halutaan varmasti tarkkailijoita hyvin laajalti esimerkiksi Venäjältä.

Tuomioja pitää huolestuttavana erityisesti sitä, että Syyrian oppositio saa rahaa ja aseita ulkopuolisilta toimijoilta.

– Niitä tulee Lähi-idän alueilta sekä virallisilta että epävirallisilta toimijoilta. Nyt ollaan jo luisuttu hyvin pitkälti sisällissotaa muistuttavaan tilanteeseen.

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu ja Tuomiojan kommentit:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat