Tuomioistuin päättää: Rikkovatko ilmastotoimet ihmisoikeuksia? Linjaus sitoo Suomeakin

Etenevä ilmastonmuutos uhkaa naalin tulevaisuutta – näin uhanalaista lajia yritetään elvyttää 2:03
Etenevä ilmastonmuutos uhkaa naalin tulevaisuutta – näin uhanalaista lajia yritetään elvyttää.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen on määrä antaa ensimmäiset ilmastonmuutosta koskevat ratkaisut tänään.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) antaa tänään kolmeen oikeusjuttuun ratkaisut, jotka voivat vaikuttaa Euroopan valtioiden ilmastonmuutosta hillitseviin toimiin.

EIT:n ratkaistavana olevissa jutuissa on kyse siitä, ovatko Euroopan maiden hallitusten säätämät ilmastotoimet riittäviä vai rikkovatko ne Euroopan ihmisoikeussopimusta ja siinä mainittua oikeutta elämään. 

EIT:hen päätyneet valitukset koskevat Sveitsissä, Ranskassa ja Portugalissa vireillä olleita oikeusjuttuja. Ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisut sitovat kuitenkin kaikkia sen jäsenmaita, joihin kuuluu myös Suomi.

Ranskan Strasbourgissa sijaitseva EIT on ylin valitustuomioistuin Euroopassa, ja se ottaa käsittelyynsä vain tapauksia, jotka ovat käyneet kotimaissaan kaikki oikeusasteet läpi.

Odotetaan ennakkoratkaisuja

EIT:ltä tänään saatavat ratkaisut ovat ensimmäiset, joissa tuomioistuin ottaa kantaa ilmastonmuutokseen. Siksi niitä pidetään mahdollisesti merkittävinä oikeudellisina ennakkopäätöksinä. 

Kansalaisjärjestö Global Legal Action Networkin (GLAN) juristi Gerry Liston arvioi, että tuomioistuimen kannat voivat merkitä käännettä "kamppailussa elinkelpoisen tulevaisuuden puolesta".

– Voitto yhdessäkin kolmesta jutusta voisi olla merkittävin ilmastonmuutosta koskeva juridinen ratkaisu sitten vuoden 2015 Pariisin ilmastosopimuksen, Liston sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan.

Sveitsiä koskevassa valituksessa on kyse sveitsiläisen kansalaisjärjestön ajamasta tapauksesta. Järjestön mukaan Sveitsin viranomaiset ovat epäonnistuneet ilmaston suojelemisessa tavalla, joka vaarantaa heidän terveyttään.

Ranskan valtiota koskevaa valitusta ajaa puolestaan Pohjois-Ranskassa sijaitsevan Grande-Synthen rannikkokunnan entinen pormestari. Hän väittää, että Ranskan valtion vajavaiset toimet asettavat riskin sille, että kunta vajoaa mereen.

Portugalissa vireille tullutta valitusta on ajanut joukko nuoria, jotka alkoivat toimia maassa vuonna 2017 roihunneiden voimakkaiden maastopalojen vuoksi. Valituksessa vastapuolena ovat Portugalin lisäksi kaikki muutkin EU-valtiot sekä Norja, Sveitsi, Turkki, Britannia ja Venäjä.

Teknologiset hiilinielut torjumaan ilmastonmuutosta 2:08

Teknologiset hiilinielut torjumaan ilmastonmuutosta.

Lue myös:

    Uusimmat