Mount Everestistä on tullut maailman korkeimmalla sijaitseva kaatopaikka – roskameri yllättää kiipeilijät

Kiipeilijät jättivät Mount Everestin siivottomaan kuntoon 1:54
"Jos et halua kerätä roskiasi, älä lähde vuorelle" – näin kiipeilijä kertoo Mount Everestin saastaisuudesta

Mount Everestin rinteet ovat täynnä tyhjiä happipulloja, hylättyjä telttoja, ruoka-astioita ja jopa ihmisen ulosteita. 

Vuorikiipeilijä Tenzi Sherpa kuvasi videolle Mount Everestin saastaisuutta. Hän sanoo poistaneensa vuorelta jopa 200 kiloa roskaa. 

– Jos et halua poimia roskiasi, älä tule vuorelle. Jätä roskasi kotiisi, älä vuorelle, Sherpa kertoo videolla.

Voit katsoa videolta tarkemmin, millaista roskaa vuorelta löytyy. 

Yli 600 ihmistä yrittää kiivetä Mount Everestin huipulle joka kiipeilykausi niiden muutamien viikkojen aikana, jolloin sääolosuhteet ovat juuri sopivat. Lisäksi jokaista kiipeilijää kohden on vähintään yksi paikallinen työntekijä, joka kokkaa, kantaa varusteita ja opastaa retkikuntaa.

National Geographicin mukaan vuori on monesti niin täynnä, että kiipeilijät joutuvat usein seisomaan tuntikausia jonossa jäätävissä olosuhteissa päästäkseen huipulle, jossa ilma on niin ohutta, että hengittämiseen tarvitaan happinaamari. 

Kukin näistä kiipeilijöistä viettää vuorella viikkoja sopeutuen korkeuteen useissa leireissä ennen kuin he pääsevät huipulle. Tuona aikana jokainen henkilö tuottaa keskimäärin noin kahdeksan kiloa roskia, ja suurin osa tästä jätteestä jää vuorelle. Rinteet ovat täynnä kiipeilijöiden taakseen jättämiä roskia.

Base Campissa on telttakäymälöitä, joissa on suuret keräystynnyrit, jotka voidaan kantaa pois ja tyhjentää. Siihen käymälätilat kuitenkin loppuvat. 

Ilmastonmuutos aiheuttaa lumen ja jään sulamista, mikä paljastaa entistä enemmän vuosikymmeniä peitossa olleita roskia. Kaikki tämä jäte tuhoaa luonnonympäristöä, ja se aiheuttaa vakavan terveysriskin kaikille Everestin valuma-alueella asuville.



Lue myös:

    Uusimmat