EIT: Sveitsi on rikkonut ihmisoikeuksia, koska se ei tehnyt tarpeeksi ilmastonmuutokselle

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on antanut ensimmäiset ratkaisunsa, joissa se ottaa kantaa ilmastonmuutokseen. 

Sveitsin hallitus on EIT:n mukaan rikkonut joitakin ihmisoikeuksia, koska ei ole tehnyt tarpeeksi ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Asiasta kertovat Deutsche Welle ja France24.

Sen sijaan EIT hylkäsi portugalilaisten nuorten ja ranskalaisen ex-pormestarin ilmastonmuutoksen liittyvät kanteet, joissa vaadittiin valtioita täyttämään kansainväliset velvoitteet kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. 

Portugalilaisnuorten kanteessa vaadittiin yli 30 Euroopan maan hallituksia täyttämään kansainväliset velvoitteet kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi.

"Poliitikkojen on muututtava"

Sveitsiä koskevassa valituksessa oli kyse sveitsiläisen kansalaisjärjestön ajamasta tapauksesta. Järjestössä on noin 2 000 seniori-ikäistä naista. Järjestön mukaan Sveitsin viranomaiset ovat epäonnistuneet ilmaston suojelemisessa tavalla, joka vaarantaa heidän terveyttään.

Uutistoimisto AFP:n näkemän EIT:n päätöksen mukaan Sveitsin valtio on loukannut Euroopan ihmisoikeussopimuksen artiklaa 8, joka takaa "oikeuden yksityis- ja perhe-elämän kunnioitukseen".

EIT:n ulkopuolella Ranskan Strasbourgissa oli tiistaina joukko ihmisiä, ja paikalla oli myös sveitsiläinen, naisten kansalaisjärjestöön kuuluva Bruna Molinari.

– Olen 82-vuotias, enkä näe päätöksien vaikutuksia tänään, hän sanoi.

– (Mutta) poliitikkojen on muututtava, hän jatkoi.

Juttu päivittyy.

Lue myös:

    Uusimmat