YK-tuomioistuin: Ilmastotoimia rikkovat valtiot korvausvelvollisia kärsiville maille

Peking saaste autoilu
Kuvituskuvaa Pekingin saasteista.EPA
Julkaistu 23.07.2025 18:28

MTV UUTISET – STT

Kyseessä on ICJ:n ensimmäinen kannanotto valtioiden ilmastovelvoitteista.

Ilmastovelvoitteita rikkovat valtiot rikkovat kansainvälistä oikeutta, linjasi YK:n alainen kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) keskiviikkona. Tuomioistuimen mukaan on mahdollista, että velvoitteita rikkovat valtiot joutuvat maksamaan korvauksia rikkomuksista kärsiville maille.

Korvausvelvoitteet käsiteltäisiin tuomioistuimen mukaan tapauskohtaisesti. Syyn ja seurauksen suhde olisi osoitettava riittävällä tasolla.

ICJ:n mukaan ilmastonmuutoksen seuraukset ovat vakavia ja kauaskantoisia. Tuomioistuin painotti ilmaston suojelemisen tärkeyttä sekä nykyisille että tuleville sukupolville.

– Ilmastonmuutoksen haitalliset vaikutukset voivat merkittävästi heikentää tiettyjä ihmisoikeuksia, mukaan lukien oikeutta elämään, sanoi ICJ:n päätuomari Yuji Iwasawa.

Kyseessä on ICJ:n ensimmäinen kannanotto valtioiden ilmastovelvoitteista. YK:n yleiskokous pyysi saarivaltio Vanuatun aloitteesta tuomioistuinta antamaan näkemyksensä siitä, mitä velvollisuuksia valtioilla on kasvihuonekaasupäästöjen hillitsemiseksi. Lisäksi tuomioistuinta pyydettiin ottamaan kantaa siihen, miten velvoitetta laiminlyöviä valtioita pitäisi sanktioida.

Ennen lausunnon julkistamista asiantuntijat arvioivat sen viime aikojen tärkeimmäksi ilmastonmuutosta koskevaksi kansainvälisen oikeuden linjaukseksi. Lausunto ei ole sitova, mutta sillä voi olla laaja vaikutus ilmastopolitiikkaan ja kansainvälisiin oikeusprosesseihin.

"Tärkeä kurssinohjaus"

Vanuatun ilmastoministeri Ralph Regenvanu kutsui ICJ:n lausuntoa ilmastotoimien virstanpylvääksi.

– Se on erittäin tärkeä kurssikorjaus tänä kriittisen tärkeänä aikana, ministeri sanoi.

Kansalaisjärjestöt ja ilmastonmuutoksen vuoksi haavoittuvaisessa asemassa olevat maat toivoivat, että lausunto yhdenmukaistaisi olemassa olevia oikeudellisia normeja, ohjaisi kansallista ja kansainvälistä lainsäädäntöä sekä myötävaikuttaisi vireillä oleviin oikeusjuttuihin.

Hollannin Haagissa järjestetyn istunnon ulkopuolella noin sata mielenosoittajaa vaati ICJ:ltä toimia.

– Ei viivästyksiä, ilmasto-oikeutta tänään, mielenosoittajien julisteissa luki.

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos