Tuomas Tuokkola yllättyi potkuistaan – nostaa esiin tekijän tappiokierteen takaa: "Silloin on hankala vääntää"

Jääkiekon SM-liigassa pelaavan KooKoon päävalmentajan tehtävästä erotettu Tuomas Tuokkola yllättyi potkuistaan.

KooKoo oli hävinnyt edellisistä 14 ottelustaan 11 ja pudonnut pudotuspelisijoilta viimeistä edelliselle 14. paikalle – kahdeksan pisteen päähän pudotuspeliviivasta. Tuokkola muistuttaa, että KooKoolta putosi pelaajia sairastuvalle marraskuun lopussa "ihan perkeleenmoinen määrä", samoin kuin viime kaudella.

– Miten nyt sen sanoisin. Tuloshan on ollut karu, ja sen takia tilanne on, mikä on. Ei kannata hirveästi alkaa selittelemään, mutta loukkaantumisten määrä on ollut niin valtava tuohon puolentoista kuukauden aikajaksoon. Siinä on ollut myös hyviä pelejä. Paskoja pelejä ei itse asiassa kauhean montaa ole, mutta voittoja ei ole tullut sillä ryhmällä, jolla on pelattu, Tuokkola kommentoi MTV Urheilulle.

– Kaikki on laitettu sinne jäälle, niin joukkue kuin itse, mutta hankala on vääntää, jos samaan aikaan meillä on pahimmillaan ollut yhdeksän pelaajaa pois. Mutta ei kai tässä auta kuin hyväksyä tapahtuma ja mennä eteenpäin.

Tuokkola oli saanut tietää erottamisestaan eilisillan aikana. Asemaansa hän oli yrittänyt olla sitä ennen miettimättä.

– Se vie niin helvetisti energiaa, jos rupeat pelkäämään joka päivä. Mutta samaan aikaan, niin kauan tässä on oltu, että tiedän, että asema ei kaikkein vakain asia ole, jos voittoja ei tule. Tämä tuli kuitenkin sillä lailla yllätyksenä, että nyt on saatu jengi jalkeille – paitsi että maalivahti (Juha) Järvenpää loukkaantui siihen kaiken hatuksi pisteenä i:n päälle. Mutta en ollut sitä miettinyt, ja eilen vedin vielä täyden työpäivän täydellä sydämellä – omilla valinnoilla ja asioilla – ja illalla minulle ilmoitettiin, että se on siinä.

– Harmittaa totta kai. En sitä kiistä missään nimessä.


Tuokkola oli saapunut KooKoon päävalmentajaksi marraskuussa 2016 ja toimi kouvolalaisjoukkueen peräsimessä näin reilut kaksi vuotta. Sesongilla 2016–2017 KooKoo sijoittui 13:nneksi ja viime kaudella 14:nneksi.

– Jos ajattelen, mikä joukkueen harjoittelu- ja toimintakulttuuri on tällä hetkellä, sitä on varmasti saatu vietyä eteenpäin. Samaan aikaan moni yksilö on pystytty nostamaan ylöspäin. Kokonaisuutena ei ole pärjätty, mutta jos yksilön kehitystä miettii, olen kyllä tyytyväinen, että sitä on saatu aikaan ja on tehty sitä työtä hyvin, Tuokkola summaa.

Nyt Tuokkola sanoo antavansa kehonsa ja mielensä rauhoittua.

– Sitten ruvetaan miettimään, mitä tässä tehdään. Kyllä tässä työvalmis olen, en sitä sano. Minun tavoitteeni oli lähteä tänään Ouluun (KooKoo kohtaa huomenna vieraissa Kärpät), mutta nyt tässä kävi näin. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Alavudella syntynyt 42-vuotias Tuokkola haluaa yhä jatkaa valmentamista.

– Kyllä se edelleen on mielessä. Aika kauan tätä on tullut tehtyä. Tämä on se raakuus, joka valmentajan ammattiin tulee: jos et voita pelejä, silloin et valmenna. Mutta jos ajattelen kokonaisuutta, kyllä se edelleen minua kiehtoo, ja siinä on aika monta vaikuttavaa tekijää kokonaismenestykseen, Tuokkola kuvaa.

KooKoon päävalmentajan vastuun ottaa apuvalmentajana toiminut Mikko Heiskanen, ja Ilta-Sanomien lokakuisen uutisen mukaan KooKoo on palkannut jo ensi kauden päävalmentajakseen Jussi Ahokkaan. Ahokas luotsasi Nuoret Leijonat maailmanmestariksi viikonloppuna päättyneissä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

Lue myös:

    Uusimmat