Mainos

Tuomarit herjasivat rasistisesti – hovioikeus salaa käytösselvityksen

Helsingin hovioikeus ei luovuta julkisuuteen laajempaa raporttia sen omien tuomareiden epäasiallisesta käytöksestä. MTV3 Uutiset pyysi kopiota selvityksestä, jonka yhteenvedosta uutisoitiin kuukausi sitten.

Helsingin hovioikeudessa tehty selvitys paljasti epäasiallista kielenkäyttöä ja seksuaalista häirintää tuomioistuimessa. Tuomarit kertovat oikeudenkäyntien tauoilla rasistisia vitsejä ja arvostelevat mm. asianosaisten ulkonäköä halventavasti, selvityksen yhteenvedossa todetaan.

MTV3 Uutisilla on ollut käytössään raportin yhteenveto, mutta ei varsinaista laajempaa selvitystä, jossa asioista on kerrottu laajemmin..

Kyse on touko-kesäkuussa Helsingin hovioikeudessa tehdystä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoselvityksestä. Kaksi hovioikeudenneuvosta sai presidentti Mikko Könkkölältä tehtävän, kun aiemmin tehty määräaikainen kysely oli paljastanut ongelmia. Itsenäisesti työskennelleet selvittäjät kokosivat kirjallisia vastauksia ja haastattelivat hovioikeuden työntekijöitä.

Kesäkuussa valmistuneen selvityksen yhteenvedossa todetaan, että varsinainen selvitys on salassa pidettävä asiakirja, koska se sisältää yksittäisiä henkilöitä koskevia arkaluonteisia tietoja.

MTV3 Uutiset pyysi hovioikeudelta kopiota laajemmasta raportista siten, että arkaluonteisten kohtien osalta asianosaisten nimet olisi mustattu.

Hovioikeus: "Ei ole asiakirja"

Helsingin hovioikeus kieltäytyi luovuttamasta asiakirjaa. Hovioikeuden päätöksen mukaan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoselvitys on julkisuuslain tarkoittama viranomaisen sisäinen asiakirja, jota julkisuuslaki ei koske.

Julkisuuslain mukaan kaikki viranomaiset asiakirjat ovat lähtökohtaisesti julkisia. Salassapitoperusteiden lisäksi on joitain poikkeuksia juuri esimerkiksi sisäisten asiakirjojen osalta. Sellainen on muun muassa ns. suttupaperipykälänä, jonka mukaan viranomaisen asiakirjalla pitää olla tietty merkitys ennen kuin siitä muodostuu lain mukainen asiakirja.

Hovioikeus katsoo nyt, että selvitystä ei ole liitettävä sen arkistoon, eikä se sen takia ole asiakirja. Kyse on osasta laajempaa kokonaisuutta hovioikeuden yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotilanteen parantamiseksi, hovi toteaa.

– Hakijan pyytämään asiakirjaa ei siten tältä osin sovelleta julkisuuslakia eikä sitä voida miltään osin luovuttaa hakijalle.

Sipilä: ”Kummallista”

MTV3:n rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä pitää tulkintaa outona.

– Hovioikeuden presidentti on antanut kahdelle tuomarille tehtävän selvityksen laatimisesta ja nyt lopputulosta ei pidetä edes arkistoitavana asiakirjana. Todella kummallista.

– Asia on kiusallinen hovioikeudelle ja se on todellinen syy tällaiseen venkoiluun ja salaamishaluun, Sipilä sanoo.

MTV3 Uutiset valittaa hovioikeuden ratkaisusta Helsingin hallinto-oikeuteen.

– Valitettavasti hallinto-oikeuden rattaat pyörivät tunnetun hitaasti, joten aikaa kuluu.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.