Tuntuvan muutoksen tehneeltä Kristiina Mäkelältä herkullinen paljastus – "Pitkiä loikkia jo nyt"

Kristiina Mäkelä: Uuden valmentajan mukaantulo vuoden kovin juttu 5:45

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä paljastaa venyttäneensä pitkiä siivuja harjoituksissa jo nyt. Suomalaistähti on ajanut tänä vuonna uuden valmentajansa Tuomas Sallisen kanssa selkeää tekniikkamuutosta, jonka tulisi kantaa hedelmää.

Mäkelällä oli aiemman luotsinsa Suren Ghazaryanin kanssa huomattavia erimielisyyksiä harjoitussisällöistä, ja hän päätyi keväällä vaihtamaan valmentajaansa. Ruoriin hyppäsi kokenut Sallinen.

– Uuden valmentajan löytyminen on ehdottomasti ihan ykkösjuttu mulle. Tuomas on ihan mahtityyppi, ja me olemme saaneet paljon asioita loksahtamaan jo nyt paikoilleen. Nyt kun on päässyt tekemään oikein kunnolla töitä syksyn puolella ensi vuotta varten, vaikuttaa tosi hyvältä, Mäkelä hehkuttaa MTV Urheilulle.

Mäkelän tekniikkamuutos lähtee käsien käytöstä.

– Päällimmäisenä on minun käteni heilauttaminen yläkautta. Pidetään sitä enemmän kurissa ja mennään kropan sivusta. Se auttaa muuttamaan kaikki muut asiat.

– Olen vähän polkaissut loikkia alle, niin otettaisiin se oikeasti jalan päälle. Se vaatii voimaa, niin sitä on tehty. Sieltä sitten tulee kerien pieniä muutoksia koko hyppyyn.

Mäkelä kokee aiemman käden heilauttamisensa olleen irrallinen, suorituksen kannalta haitallinen heiluriliike.

– Koska minulla on pitkät kädet, se painoi minun loikkani liian aikaisin alas. Kun otan sen (käden) hallintaan, minun loikkani pystyvät lentämään pidemmälle, koska siellä ei ole mitään heiluria, joka painaa loikan aikaisemmin alas.

Mäkelä tuli juuri Etelä-Afrikan leiriltä, josta hänellä on herkullista kerrottavaa.

– Siellä tehtiin jo pitkiä loikkia, vaikka ei olla lähelläkään kisakuntoa. Se antaa viitettä siihen, että kun ruvetaan herkistelemään, tulee vieläkin pidempiä loikkia.

Vaikka valmistautumisesta viime kauteen tuli jokseenkin repaleinen, Mäkelä pystyi pomppimaan kesällä Jyväskylässä Kalevan kisoissa uudeksi ennätyksekseen 14,31. Tämäkin luo tulevaan kauteen lupaavaa kehystä.

– Viime kesä oli vain kasaan kokoamista, räpeltämistä, koska oli vain pari kuukautta Tuomaksen kanssa treeniaikaa takana. Se onnistui jo silloin niin hyvin, ja nyt kun saa tehdä asioita rauhassa, niin olen tosi positiivisin mielin.

Millaisia muutoksia Mäkelä on tehnyt voimaharjoitteluunsa? Entä mitä Mäkelä sanoo Suomen ennätys -tavoitteestaan ja millä ajatuksin hän on ensi vuoden MM-kisoista? Katso koko haastattelu ylälaidan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat