Mainos

Tuntematon klassikko Anitra Lucander

Anitra Lucander - Värin runoilija -näyttely nostaa esiin suurelle yleisölle tuntemattomamman naistaiteilijan Anitra Lucanderin (1918-2000). Näyttely kuuluu EMMAn klassikkosarjaan, jossa esitellään suomalaisen modernismin merkittäviä tekijöitä. Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki avaa näyttelyn tänä iltana.

Anitra Lucander oli yksi sotien jälkeisen kuvataiteemme uudistajista ja poikkeus tuolloin vielä varsin miehisessä taidekentässä.

1950-luvulla hän kehitti kubismin ja kollaasitekniikan avulla yksilöllisen, rikkaisiin värisävyihin perustuvan lyyrisen abstraktin ilmaisun.

EMMAn laajassa, lähes 150 teoksen retrospektiivissä esitellään Anitra Lucanderin maalauksia, kollaaseja, kangasapplikaatioita, seinämaalauksia, grafiikkaa ja piirustuksia. Lucanderin taiteen lisäksi näyttely valottaa hänen kiehtovaa elämäntarinaansa. Toisin kuin sukupolvensa naiset yleensä, taiteilija matkusti hyvin paljon, kauas ja useimmiten yksin.

Monet siteet yhdistävät Lucanderin Tapiolaan ja WeeGee-taloon. Lucander asui vuosina 1955-1960, ensimmäisenä ja tuolloin ainoana naistaiteilijana, Tapiolassa Suomen Taiteilijaseuran Nallenpolun ateljeessa, minkä lisäksi taiteilijalla oli läheiset siteet Hagalundin kartanoon.

Lucander toimi myös Aarno Ruusuvuoren, WeeGee-talon suunnittelijan väriasiantuntijana ja rakennusten, kuten muun muassa Helsingin Kauppatorin ympäristön saneerauksen värisuunnittelijana.

Näyttelyn kuraattori on vuonna 2009 Anitra Lucanderin taiteesta väitellyt taidehistorioitsija, FT Sanna Teittinen.

EMMA ja WeeGee täyttävät tänä syksynä viisi vuotta. Näyttelykeskus juhlistaa syntymäpäiviään nelipäiväisellä Taidemaraton-tapahtumalla 13.-16.10. Tapahtuma on täynnä ohjelmaa eri-ikäisille ja maratonreittejä moneen makuun. Tällä maratonilla ei juosta jalkoja hapoille, vaan ravitaan mieltä taidetankkauspisteissä ympäri näyttelykeskusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.