Tunnistatko teidät? Parisuhde näkyy elintavoissa – sekä hyvässä että pahassa

Kajaanilainen pariskunta piirtää taideteoksia kuntoilusovelluksella 0:33
Video: Kajaanilainen pariskunta piirtää taideteoksia kuntoilusovelluksella.

Liikunnan lisääminen ja ruokavalioremontti kannattaisi aloittaa yhdessä puolison kanssa, sillä useimmiten pariskunnat jakavat samat elintavat, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus perustuu 5 400 pariskunnan viisivuotiseen seurantaan.

Tulosten perusteella lähes puolella pariskunnista oli keskenään tismalleen samat sydän- ja verisuonitautien riskitekijät, mutta yhtä lailla, jos toisen puolison elintavat olivat joltain osin terveelliset, niin ne olivat todennäköisesti myös toisella puolisolla.

Sydän- ja verisuonitaudeille altistavista elintavoista varsinkin epäterveellinen ruokavalio ja vähäinen liikunta yhdistivät pariskuntia. 80 prosentissa tapauksista ne olivat ongelmana kummallakin puolisolla.

Aiemmissa tutkimuksissa puolisoiden on nähty myös lihovan ja laihduttavan samaa tahtia ja samansuuntaisia havaintoja tehtiin tässäkin tutkimuksessa. Tutkimusten mukaan etenkin tupakoinnin lopettaminen, laihduttaminen ja liikunnan lisääminen onnistuvat todennäköisemmin yhdessä puolison kanssa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat