Tutkimus kumoaa parisuhdemyytin vuosien takaa – tästä syystä pitkään yhdessä olleet parit näyttävät samanlaisilta

Ennätykselliset 85 vuotta aviossa ollut pariskunta paljastaa pitkän liiton salaisuuden 2:14
Videolla ennätykselliset 85 vuotta aviossa ollut pariskunta paljastaa pitkän liittonsa salaisuuden.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan avioparit eivät ala pitkän suhteen myötä muistuttaa toisiaan. Sen sijaan pariskunnilla näyttää olevan alun alkaen samanlaisia piirteitä.

Ajatus siitä, että pitkään yhdessä olleet pariskunnat alkavat muistuttaa toisiaan fyysisesti, perustuu pitkälti vuonna 1980-luvulla tehtyyn tutkimukseen, kertoo The Guardian.

Kyseisen tutkimuksen johtopäätökset nojaavat varsin pieneen otantaan, tusinaan aviopareja. Tutkijat väittivät, että samanlaiset elämäntavat muokkaavat pariskuntien fyysistä olemusta samankaltaiseksi.

Stanfordin yliopiston tutkijat päättivät testata myyttiä nykyteknologian voimin. 

Tutkimus kumosi kutkuttavan myytin

Tutkijat etsivät pitkään yhdessä olleista pariskunnista kuvia esimerkiksi sanomalehtien vuosipäiväilmoituksista sekä sukututkimussivustoilta. He kokosivat aineiston yhteensä 517 pariskunnasta, joista löytyi kuva liiton solmimisen alkuajoilta sekä 20–69 vuotta myöhemmin.

Tämän jälkeen sekä ihmiset että huippuluokan kasvojentunnistusohjelmisto arvioivat pariskunnan osapuolten välistä yhdennäköisyyttä verrattuna sattumanvaraisiin henkilöihin.

Tulosten mukaan 1980-luvulla esitetty väittämä samannäköisiksi kasvavista aviopareista on perätön myytti. Pitkään yhdessä olleet pariskunnat eivät alkaneet näyttää ajan myötä enemmän toisiltaan. Sen sijaan heillä oli jo suhteen alussa enemmän yhteneväisiä piirteitä kuin sattumanvaraisten henkilöiden kanssa.

Samankaltaiset piirteet viehättävät

Tutkijat esittävät, että ihmiset yksinkertaisesti viehättyvät henkilöistä, jotka muistuttavat heitä itseään.

Pitkään yhdessä olevat pariskunnat ovat samankaltaisia yleensä myös monin muin tavoin, kuten koulutukseltaan, persoonaltaan, iältään, viehättävyydeltään ja älykkyydeltään. Samanlaisuus tuntuu rauhoittavalta ja samanlaisten kumppaneiden avioliitot ovat onnellisempia kuin erilaisten.

Tutkimus otsikolla "Spouses’ faces are similar but do not become more similar with time" ilmestyi akateemisessa Scientific Reports -julkaisussa. Samaan lopputulokseen tulivat Michiganin osavaltionyliopiston tutkijat vuonna 2010, joten myytin voi nyt sanoa kumoutuneen lopullisesti.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat