Minkä väristä kuukautisvuotosi on? Tämän siitä voi päätellä

Tavallinen nainen ehtii vaihtamaan elämänsä aikana melkoisen monta kuukautissuojaa, sillä keskimäärin kuukautiset alkavat 12–13 vuoden iässä ja loppuvat 50 ikävuoden tienoilla. Vuodon väriä tarkkailemalla voi päätellä erilaisia asioita kehon toiminnasta ja terveydestä.

Kirkkaanpunainen tai karpalon värinen vuoto

Kirkkaanpunainen tai karpalon värinen kuukautisvuoto kertoo, että kaikki on niin kuin kuuluukin: kohdun vanha limakalvo poistuu normaaliin tai nopeaan tahtiin. Väri on kirkkaampaa, kun veri vuotaa nopeasti ulos eikä ehdi tummumaan. Tummempaa sävyä näkyy enemmän, jos kuukautiset ovat pidemmän puoleiset, jolloin kohdun limakalvo yleensä poistuu hitaampaan tahtiin. 

Erittäin tummanpunainen vuoto

Kun vuoto on kaikkein runsaimmillaan, se voi muistuttaa väriltään syvää burgundya ja sisältää verihyytymiä. Tämä on normaalia. Jos erittäin runsas vuoto kuitenkin jatkuu, taustalla voi olla esimerkiksi hyvänlaatuinen kasvain.

Ruskeaan tai mustaan taittavan värinen vuoto

Ruskea tai melkeinpä musta vuoto voi hätäännyttää, mutta siitä ei tarvitse huolestua. Veri vain on vanhempaa ja kohdun vanha limakalvo poistunut hitaasti. Yleisesti ottaen tämä on täysin normaalia. 

Jokaisen naisen kuukautisvuoto poistuu yksilöllistä vauhtia, mutta useimmiten tummanruskeaa vuotoa näkee enemmän joko kuukautisten alussa tai lopussa. Tämän värinen vuoto on tyypillisesti aika kevyttä tiputtelua.

Hailakan punainen tai vaaleanpunertava vuoto

Hailakan punainen tai vaaleanpunertava vuoto voi merkitä ihan vain kevyempää vuotopäivää, jollaisia tyypillisesti ilmenee ilmenee kuukautisten alkaessa tai loppuessa. Toisaalta se voi olla merkki alhaisesta estrogeenitasosta, etenkin, jos vuoto on samaan aikaan niukkaa tai pelkkää tiputtelua.

Esimerkiksi himojuoksijoiden ja muiden kestävyysurheilijoiden kannattaa muistaa, että liiasta liikunnasta seuraava stressihormonien nousu voi madaltaa estrogeenitasoja, mikä puolestaan voi johtaa epäsäännöllisiin kuukautisiin tai jopa kuukautisten poisjäämiseen. Estrogeenin puute nostaa myös osteoporoosin eli luukadon riskiä, kuivattaa emättimen limakalvoja ja aiheuttaa väsymystä. Oireiden jatkuessa voi olla syytä käydä lääkärissä, varsinkin, jos ne yhdistyvät kovaan treenaamiseen tai vaikka maratonharjoitteluun.  

Oranssihtavan värinen vuoto

Oranssi sävy kuukautisvuodossa voi olla ihan harmitontakin ja johtua kevyestä vuodosta tai kuukautisiin liittymättömistä emättimen eritteistä. Jos vuoto kuitenkin myös tuoksahtaa pahalta, taustalla voi olla esimerkiksi emätintulehdus. Silloin kannattaa käydä lääkärissä.

Lähteet: Littlethings.com, Prevention.com, Bustle.com, Webmd.com, Glamour.com,Terveyskirjasto

Vähäpätöiset oireet herättivät – usein munasarjasyöpä löydetään liian myöhään

Munasarjasyövän sairastanut Kirsi Valasti kertoi kokemuksistaan Hyvää Elämää -lähetyksessä huhtikuussa 2017. Mukana ollut professori ja ylilääkäri Ulla Puistola toteaa Kirsin olevan yksi onnekkaista, sillä yleensä munasarjasyöpä ei oireile ennen kuin on liian myöhäistä.

22:56

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja