Miksi ferritiinimittauksiin ei oireista huolimatta pääse? Lääkäri: "Se on ihan hirveää"

Löytyykö syy väsymykseen alhaisista ferritiinitasoista? Toimittaja testasi 1:50
Toimittaja testasi verikokeella ferritiiniarvonsa – näin kävi.

Yksi vuoden puhutuimmista terveysaiheista on ferritiini. Aihe on ollut esillä julkisuudessa, ja siitä on puhuttu paljon sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Facebookissa Raudanpuute-niminen ryhmä on kerännyt yli 26 000 jäsentä.

Sosiaalisessa mediassa moni kummastelee, miksi ei pääse ferritiinimittauksiin julkisessa terveydenhuollossa, vaikka on oireinen.

– En tietenkään osaa yksityiskohtaisesti vastata, mutta voin kertoa sen mitä omat potilaani ovat sanoneet, raudanpuutteeseen perehtynyt sisätautiopin dosentti Esa Soppi aloittaa.

– Potilaani ovat kertoneet, etteivät ole julkisessa terveydenhuollossa päässeet ferritiiniarvojen mittaukseen oireistaan huolimatta. Syyksi tälle potilaat ovat kertoneet, että mittaaminen on ylemmältä taholta kielletty. Asia on saatettu kuitata pelkkänä muoti-ilmiönä tai on sanottu, ettei sillä ole mitään kliinistä merkitystä. On myös saatettu nauraa potilaalle ja sanottu, että olet luulosairas.

– Se on ihan hirveää, Soppi sanoo vallitsevasta tilanteesta.

– Puhutaan kuitenkin oireisista potilaista. Potilaita ei uskota, eikä vaivauduta selvittämään mikä heitä vaivaa. 

Osalla lääkäreistä vähättelevä asenne

Soppi uskoo vähättelevän asenteen johtuvan siitä, että jotkut lääkärit ovat julkisuudessa väittäneet ferritiiniä muoti-ilmiöksi. Soppi viittaa Turun Sanomien helmikuussa 2018 julkaisemaan juttuun, jossa Turun yliopiston hematologian professori Kari Remes kertoi, etteivät Suomen hematologit pidä ferritiinin mittausta tärkeänä, jos potilaan hemoglobiini ja verenkuva ovat hyvät.

Vaikka hemoglobiiniarvot olisivat viitteissä, varastoraudat voivat silti olla tyhjät. Tällöin henkilö kärsii raudanpuutteesta, ja hänellä on raudanpuute ilman anemiaa. Raudanpuutteen arviointi ei kuitenkaan perustu pelkästään ferritiinin viitearvoihin, vaan potilasta katsotaan aina kokonaisuutena ja huomioidaan oireet sekä altistavat tekijät.

Arvion mukaan kymmenen prosenttia suomalaisista naisista kärsii raudanpuutteesta. Raudanpuute on myös maailman yleisin ravintoperäinen puutostila.

Alhaiset rautavarastot aiheuttavat useita oireita, kuten poikkeavaa väsymystä riittävästä levosta huolimatta, ihon kuivuutta, hiustenlähtöä ja mielialan laskua sekä fyysistä ja psyykkistä suorituskyvyttömyyttä.

Ongelman tunnistamista vaikeuttaa se, että oireet ovat moninaisia ja ilmenevät eri ihmisillä eri tavoin. Oireiden takana voi olla monia muitakin sairauksia mikä on otettava huomioon. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa samankaltaisia oireita.

Lue myös:

    Uusimmat