Tullin laboratoriossa kasvoi huumesieniä, vaikka laki vielä kieltää niiden viljelyn – rikosoikeuden professori oudoksuu viranomaisen laintulkintaa

Auttaisivatko"taikasienet"masennukseen? 7:33
Huumausaineina käytettyjen "taikasienien" käyttöä myös lääkkeinä tutkitaan innokkaasti. Tutkijat kertovat, voisiko huumeesta olla masennuslääkkeeksi.

Vaikka laki kieltää huumeiden viljelyn, on huumeiksi luokiteltuja sieniä kasvatettu ainakin Tullin laboratoriossa.

Tullilaboratorio tutkii säännöllisesti Tullin postista haltuun ottamia huumesienten kasvatusalustoja, tarvittaessa kastellen niitä rihmaston syntymiseksi ja sienilajikkeen laittomuuden toteamiseksi.

Vuodelle 2019 päivätystä tutkimusselosteesta käy ilmi, että Tullilaboratorio teki keväällä 2015 neljän eri alkuperää olevan kasvatusalustan koekasvattamisen.

Tullilaboratoriolla ei ollut tiedossa tieteellisiä tutkimuksia, joissa olisi arvioitu kuinka paljon sieniä kasvatusalustasta saisi. Siksi se oli päätynyt tekemään oman tuottoarviotestinsä.

Tullilaboratoriosta kerrotaan, että kyseiset kasvualustat olivat tulleet laboratorioon näytteiksi. Vasta sienisadon korjaamisen ja punnitsemisen jälkeen sienten laatu tutkittiin, ne todettiin huumesieniksi ja hävitettiin.

Tullilaboratorio katsoo, että koska kasvualustojen laiton laatu selvitettiin vasta kasvatuksen jälkeen, ne olivat ennen kasvatusta pelkkiä sienen kasvatusalustoja ja muuttuivat vasta sadon korjaamisen ja tutkimisen jälkeen huumesienten kasvatusalustoiksi.

Käytännössä laboratoriossa kasvoi satoja grammoja huumeiksi luokiteltuja sieniä. Huumausainelain mukaan näiden niin sanottujen taikasienten viljely on laitonta.

Laboratorio: Sieniä ei viljelty, vaan purkit jätettiin kasvamaan

Tullilaboratoriosta kerrotaan, että kyseessä oli yksittäinen syyttäjien tarpeeseen tehty tutkimus. Laboratorio kiistää, että kyseessä olisi lain tarkoittama huumeiden viljely.

Tullilaboratorio katsoo vain jättäneensä takavarikoidut kasvualustat kasvamaan itsekseen ja katsoneensa, paljonko satoa ne tuottavat.

Tullilaboratorion mukaan kasvualustat voivat alkaa itsekseenkin puskemaan sientä, ja joskus suoraan postin linjastolla tulevasta paketista voi kasvaa ulos sieniä.

Tullilaboratoriosta kerrotaan, että tutkimukseen ei oltu haettu erillistä lupaa huumeasioita hoitavalta viranomaiselta Fimealta, eikä asiaa oltu selvitetty myöskään Tullin oman lakimiehen kanssa. Tänä päivänä asia tehtäisiin kuitenkin toisin, koska luotettavampien tuloksien saamiseksi tarvittaisiin tarkempaa tutkimusta. 

– Tänä päivänä tehtäisiin oikea tutkimus, haettaisiin lupa ja dokumentoitaisiin eri tavalla, laboratoriosta kerrotaan.

Tutkimustulokset ovat olleet oikeudessa tarpeen, sillä niiden avulla on voitu tehdä arvioita siitä, miten paljon sieniä henkilö voisi kasvualustoilla valmistaa. Tätä tietoa on käytetty sieniä koskevan huumausainetuomion mittaamiseen.

Ministeriön virkamies: Luvallisuus ”ei ole ollut täysin selvää”

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Elina Kotovirta ei tarkemmin kommentoi kyseistä tapausta. Hän kertoo, että laissa oli havaittu tarkennustarpeita kasvien ja sienten viljelyyn liittyen. Siksi uudessa huumausainelaissa tämä otetaan huomioon.

Hän ei ota kantaa siihen, onko viranomaisten ollut laitonta antaa kasvualustojen itää, ainakaan tilanteessa, jossa ei ole ollut etukäteen tiedossa tuottaako kasvualusta laittomia vai laillisia sieniä.

– Ainakaan se ei ole ollut täysin selvää, siksi on nähty tarpeelliseksi lain tasolla tarkentaa, hän sanoo.

Professori Tullin laintulkinnasta: ”Ei vaikuta minusta ongelmattomalta”

Rikosoikeuden professori Sakari Melander Helsingin yliopistosta kertoo, että mainittuja sieniä koskee täydellinen viljelemiskielto. Tullin linjaus ei saa häneltä varauksetonta tukea.

– Tullin omaksuma viljelemistä koskevan tekotavan tulkinta ei vaikuta minusta ongelmattomalta, Melander muotoilee.

– Tiedossani ei ole, että oikeuskäytännössä olisi katsottu viljelemisen tekotapana tarkoittavan vain esimerkiksi sienten itujen tai rihmastojen laittamista kasvualustaan. Lienee melko helposti ajateltavissa, että sienten kasvusta huolehtiminen ja niiden kasteleminen on säännöksessä tarkoitettua viljelemistä. Systemaattista katsausta oikeuskäytäntöön en ole kuitenkaan tehnyt, Melander sanoo.

Hän ei kuitenkaan usko, että Tulli olisi toiminut viljelyssä rangaistavasti.

– Jos toiminnan tarkoitus on selvittää takavarikoitujen kasvualustojen toimintaa, tarkoitus lienee ennen muuta rikostutkinnallinen eikä toiminta näin ollen täytä säädöksessä olevaa toiminnan laittomuuden edellytystä, hän kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat