Poliisille ja Tullille halutaan oikeus valmistaa ja viljellä huumeita – "Poliisi ei ala kannabista kasvattelemaan"

6:52
Rikospaikka-ohjelma selvitti, miten huumekauppa toimii netissä.

Poliisille ja Tullille halutaan oikeus valmistaa huumausaineita, käy ilmi sosiaali- ja terveysministeriön luonnoksesta huumausainelain uudistamiseksi.

Valmistamisella voitaisiin tarkoittaa niin huumeiden valmistamista laboratoriossa kuin erilaisten huumeiksi luokiteltujen kasvien ja sienten viljelyä. Lausunnon mukaan se, että nykyään viranomaiset eivät ole voineet valmistaa tai viljellä huumeita on rajoittanut mahdollisuuksia estää, paljastaa ja selvittää huumerikoksia.

Uusia huumeita halutaan seulaan

Käytännössä kyse on Tullin ja poliisin mukaan siitä, että viranomaisella ei aina ole saatavilla näytteitä uusista huumeeksi luokitelluista aineista esimerkiksi huumekoirien koulutukseen tai erilaisten tunnistuslaitteiden ajan tasalla pitämiseksi. Näin voi käydä esimerkiksi, jos kansainväliset sopimukset kieltävät jonkin aineen huumausaineena, mutta sitä ei ole vielä tavattu Suomessa.

Viranomaisilla on ollut vanhastaan oikeus käyttää työssään takavarikoituja aineita tai maahantuoda niitä, mutta uudella lailla halutaan turvata viranomaisen mahdollisuus saada näitä aineita silloinkin, kun niitä on tarjolla huonosti.

– On havaittu, että jos markkinoille tulee maailmalla uusia aineita, niin uudella lailla olisi mahdollisuus varautua siihen ja tarvittaessa valmistaa tällaisia aineita valvonnalliseen varautumiseen erityisesti poliisikoiratoiminnassa, rikosylikomisario Kari Siivo Poliisihallituksesta kommentoi lakiehdotusta.

– Poliisi ei tosiaan ala kannabista kasvattelemaan, hän toteaa.

Kyse pienistä huumemääristä

Siivo arvioi, että uutta lakia ei luultavasti tultaisi kovinkaan usein käyttämään. Hän myös kertoo, että aineita ei valmistettaisi ”mielinmäärin” vaan tiettyä tarkoitusta varten. Samaa vahvistaa ministeriön virkamies.

He eivät yhäkään saa tuottaa ämpärikaupalla yhtään mitään. Kyse on todella pienistä eristä, neuvotteleva virkamies Elina Kotovirta sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo.

Luonnoksen mukaan valmistus vaatisi KRP:n päällikkön tai Tullin rikostorjunnan päällikön kirjallista päätöstä, jonka voisi antaa vain välttämättömiin syihin huumausainerikosten estämiseksi, paljastamiseksi ja selvittämiseksi.

Lakiehdotus sisältää myös muita uuditusehdotuksia muun muassa hampun viljelyn osalta. Lakiluonnos on lausuntokierroksella 3. toukokuuta asti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja