Taikasieniä Silkkitieltä tilannut menestyvä yrittäjä tuomittiin huumerikoksista – kertoo teostaan avoimesti: "Ei edes kaduta"

Tor-verkossa toimineen Silkkitie-palvelun kautta laittomia aineita tilanneista on kirjattu eri poliisilaitoksille tähän mennessä noin 3 000 rikosilmoitusta. Osa rikosjutuista on edennyt jo tuomioon saakka.

MTV Uutiset tavoitti yhden tuomituista, noin 35-vuotiaan menestyvän yrittäjän, joka kertoo pyrkineensä hoitamaan taikasienillä omasta elämäntilanteestaan johtuvaa kuormitusta.

Kuolemanpelko ja sen hyväksyminen. Yrittäjä perustelee rikostuomioon johtunutta taikasienitilaustaan perheenjäsenen vaikealla sairaudella.

Yrittäjällä ei ole aiempaa rikostaustaa, eikä hän oman kertomuksensa mukaan ole käyttänyt aiemmin huumeita. Hänen yrityksellään on muutaman miljoonan euron liikevaihto ja kymmenkunta työntekijää.

– En ole sellainen, joka lähtee kadulta ostamaan ja kyselemään, hän kuvailee taustaansa.

Apua kuolemanpelkoon

Hän päätyi tilaamaan Tor-verkon Silkkitieltä psilosybe -sientä, ensin 244,26 eurolla kesällä 2018, sitten 223,07 eurolla alkuvuodesta 2019.

Hän oli lukenut aiheesta paljon tutkimuksia, miten jotkut saivat avun taikasienistä masennukseen tai jopa tupakoinnin lopettamiseen.

– Minua sienet auttoivat kuolemanpelkoon ja kuoleman hyväksymiseen.

Video: Taikasienistä keskusteltiin MTV:n Huomenta Suomessa vuonna 2017

Auttaisivatko"taikasienet"masennukseen? 7:33

Poliisi soitti syksyllä 2019

Tunnistamisen välttämiseksi tilanteesta ei kerrota tässä jutussa tarkemmin. Hän kertoo käyttäneensä sienet yksin asuinpaikkakunnallaan maaseudulla.

– Olisi sitä kai ilmankin pärjännyt. Mutta sellaisessa tilanteessa ottaa kaikki keinot käyttöön.

Poliisi oli yhteydessä häneen loppuvuodesta 2019. Hän myönsi heti rikokset, jolloin juttu siirtyi kirjalliseen menettelyyn, eli käytännössä tuomio tuli hänen tietoonsa sähköpostilla.

– Minä halusin sen vain pois alta. Myönsin kaiken, en jaksanut alkaa vääntämään.

Normaalisti kyseinen määrä sientä omaan käyttöön olisi sakotettu käyttörikoksena. Hänen kohdallaan sienet olivat kuitenkin tulleet ulkomailta, jolloin tuli rikossyyte ja käräjäoikeuden tuomio.

Maksettavaa 2 500 euroa

Tuomio annettiin käräjäoikeuden kirjallisessa menettelyssä kesäkuussa.

Tuomioksi kahdesta huumausainerikoksesta tuli 60 päiväsakkoa, mikä tekee hänen tuloillaan 2 580 euroa. Lisäksi hän joutuu maksamaan 80 euron rikosuhrimaksun.

Hän on kertonut tuomiosta toistaiseksi vain puolisolleen. Kun poliisi otti häneen vuosi sitten yhteyttä, se oli pieni juttu omiin henkilökohtaisiin murheisiin nähden sillä hetkellä.

– Jossakin vaiheessa ajattelin, että kaikki lait mitkä on kirjoitettu, istuvat hyvin omaan moraalikäsitykseeni. Mutta ei kenelläkään ole oikeutta tuomita minua siitä, että käytän luonnossa kasvavaa sientä hoitaakseni omaa mieltäni.

Hän katsoo sienten olevan täysin eri asia kuin esimerkiksi kokaiini ja muut kovemmat huumeet, joiden ostamisesta on annettu tuomioita samassa vyyhdissä.

Ostajissa paljon ensikertalaisia

Silkkitie-operaation yleisjohtaja, rikosylikomisario Jari Räty keskusrikospoliisista kertoo, että laittoimien aineiden tilaamisiin liittyviä rikosilmoituksia on kirjattu tähän mennessä noin 3 000. Kaikkia poliisin tietoon päätyneitä ei kuitenkaan ole vielä tavoitettu.

– Läpileikkaus koko yhteiskunnasta. Terveydenhoitohenkilökuntaa on ollut epäiltynä, sairaanhoitajia ja muita. Nämä ovat liittyneet aika paljon lääkevalmisteisiin.

Joukossa on paljon henkilöitä, joilla ei ole aiempaa rikostaustaa. Tullin rikostorjuntajohtaja Hannu Sinkkonen kertoo, että tapaus mullisti syrjäseutujen huumetarjonnan Suomessa.

– Sitä markkinoitiin turvallisena kanavana ostaa huumeita. Suomeen tuotiin yli sataa eri ainetta, kun aiemmin isojen kaupunkien ulkopuolella oli ollut saatavilla lähinnä amfetamiinia, kannabista ja subutexia katukaupassa.

Tulli pääsi ostajien tietoihin käsiksi vuonna 2019. Kyseinen palvelu oli yksi maailman Euroopan suurimmista laittoman tavaran kauppapaikoista.

Käyttäjien jutut tulevat käräjäoikeuksiin tämän ja ensi vuoden aikana. 

Sienten avulla mieli "uusille urille"?

Farmakologian dosentti Markus Storvik Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että sienten sisältämälle psilosybiinille myönnettiin viime vuonna Yhdysvalloissa läpimurtolääke-status. Se tarkoittaa, että aine voi muutamassa vuodessa saada virallisen aseman vakavan masennuksen hoitomuotona. Aineen turvallisuutta ja tehoa kuitenkin selvitetään yhä.

– Sienten vaikutuksesta käyttäjä suhtautuu tuttuihin asioihin ja omiin tunnetiloihinsa eri tavalla kuin on tottunut, ja muistaa vielä käytön jälkeenkin, että on olemassa myös muita tapoja katsoa asioita. Joskus käyttäjät raportoivat, että kokemus on raskas mutta merkityksellinen, Storvik vahvistaa yrittäjän käsityksen tutkimustiedosta.

Myös muiden päihteiden, esimerkiksi tupakan sisältämän nikotiinin, vähentynyt käyttö voi olla yksi mahdollisista tuloksista, mutta sitä ei ole suuressa laajuudessa lähdetty vielä tutkimaan.

– Vaikka näyttö sinänsä on lupaavaa, sitä on kuitenkin hyvin vähän vielä. Myös omin päin käytettäessä mielen joustavuus voi lisääntyä, mutta mihin sitä käytetään ja millä psykososiaalisella tuella, se ei ole mitenkään taattua, Storvik muistuttaa.

Vakavan masennuksenkaan hoitomuotona psilosybiiniä ei ole tarkoitus käyttää niin sanottuna nappi naamaan -lääkkeenä, vaan osana monimutkaista ja moniammatillista hoitotilanteiden sarjaa, Storvik muistuttaa.

Mikään huume ei ole riskitön

Psykedeeleistä juuri psilosybiinisienillä on Storvikin mukaan kenties paras turvallisuusprofiili, vaikkei toki mikään huume ole riskitön.

– Ruumiilliset vaikutukset ovat vähäiset ja vaikutus on lyhyempi kuin LSD:llä, vaikka muuten kohtalaisen samankaltainen. Toisin kuin useimmat huumausaineet, klassiset psykedeelit eivät ole addiktoivia, eikä välttämättä erityisen miellyttäviäkään, ja hyödyt ja haitat ovat molemmat lähinnä psyykkisiä, verrattavissa henkiseen vuoristorataan.

Lisäksi sienistä näkee päällepäin, mitä ne on. Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että jopa joka viides laittomasti netistä tilattu LSD-tabletti sisältää jotain muuta kuin kyseistä ainetta, esimerkiksi vaarallisempaa muuntohuumetta.

Yhdysvaltain lisäksi myös Ruotsissa on alkamassa suurempi tutkimus psilosybiinin vaikutuksesta.

– Hidasteena on rahoituksen puute, ja joissakin maissa eettisten komiteoiden jäsenten henkilökohtainen epäluulo.

Lue myös:

    Uusimmat