Tulli epäilee Outokumpua rikoksista

Tullin esitutkinnassa on Outokumpu-konsernin ruostumattoman teräksen vienti Venäjälle.

Tulli epäilee seitsemän Outokummun palveluksessa olevan henkilön osallistuneen Venäjän vientiin liittyvien väärien kauppalaskujen tekoon. Esitutkinnan aikana neljä henkilöä on ollut pidätettyinä ja 11:tä Tornion tehtaiden toimihenkilöä on kuultu.

Tulli ei täsmennä epäiltyjen rikosten nimikkeitä vielä tässäkään vaiheessa ja on asiasta hyvin harvasanainen. Esitutkinta pyritään saamaan päätökseen tämän vuoden loppuun mennessä.

- Kotietsinnässä takavarikoidun aineiston perusteella emme ole vielä saaneet syytä myöskään lopettaa tutkintaa, kommentoi tiedustelupäällikkö Sami Rakshit Tullihallituksesta.

Tulli tutkii Outokummun ruostumattoman teräksen Venäjän vientikauppaa ja konsernin osuutta väärien kauppalaskujen tekemiseen kaakkoissuomalaisessa huolintayrityksessä.

Outokummun viestintäjohtaja Eero Mustala ei ole halukas kertomaan tarkempia yksityiskohtia asiasta, eikä kommentoi asiasta mediassa käytyä keskustelua.

- Olemme käynnistäneen oman sisäisen tutkimuksen Venäjän kaupastamme. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kaupankäyntimallimme on kunnossa. Tutkimme sitä tietysti vielä perinpohjin, Mustala kertoo.

Tulli tiedotti esitutkinnan tuloksista tänään, kun lehdistö oli julkaissut aiheeseen liittyviä samansuuntaisia tietoja alkuviikosta. Tulli aloitti esitutkinnan vajaa neljä viikkoa sitten.

Venäjä sanoo estäneensä teräksen salakuljetuksen

Suomessa julkisuuteen noussut metallin kaksoislaskutukseen liittyvä esitutkinta on saanut kiinnostavan venäläisen lisän.

Venäjän pääsyyttäjänvirasto ilmoitti tänään, että se on estänyt yhdessä Venäjän tulliviraston kanssa järjestäytyneen rikollisryhmän harjoittaman ruostumattoman teräksen ja nikkeliseosten salakuljetuksen. Asiasta kerrotaan Venäjän pääsyyttäjänviraston virallisilla internet-sivuilla.

STT sai pyynnöstä Venäjän Suomen-suurlähetystön laatiman suomenkielisen tiedotteen asiasta.

Venäjän pääsyyttäjänvirasto mainitsee nimeltä yritykset Baltijskije stali, Alfa-Metall, Baltmetallimpeks ja Delta.Tutkintaviranomaiset olettavat, että teräksen ja metallijätteiden salakuljetusta varten ulkomaille perustettiin haamuyrityksiä, joiden väitettiin tilanneen suomalaisilta ja ruotsalaisilta tehtailta venäläisten metallien käsittelyä.

Metallit ilmoitettiin myös tuotavan myöhemmin takaisin Venäjälle valmiina tuotteina, jolloin tulleja ei makseta. Viranomaisten mukaan tosiasiassa metallit myytiin ulkomaisille yrityksille. Ulkomaisilta tehtailta sen sijaan ostettiin nikkeliseoksista valmistettuja tuotteita ja valssiterästä, jotka tuotiin tulleitta Venäjälle väärennettyjen sertifikaattien perusteella.

Venäjän pääsyyttäjänviraston alustavien laskelmien mukaan tulleina ja veroina jäi maksamatta yli 380 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria eli noin runsaat 280 miljoonaa euroa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat