Mainos

Tulevaisuusministeri Kiuru valmistautuu Yle-rähinään

SDP:n toisen kauden kansanedustaja Krista Kiuru on elänyt kesällä mottonsa mukaan: jos ei hyppää, ei lennä. 36-vuotias poliitikko tarttuu uudessa hallituksessa salkkuun, joka on aiemmin jaettu kahden ministerin kesken.

- Tuo motto siivittää sitä, että tässä tehtävässä pitää tehdä rohkeita valintoja ja myöskin kantaa se tuska, joka niistä päätöksistä sitten seuraa. Alkutilannehan on hyvin haasteellinen, koska tähän salkkuun on yhdistetty kahden eri ministerin tehtävät. Tuskin he aiemmin ovat virattomina olleet, Kiuru huomauttaa.

Asunto- ja viestintäasioista vastaaminen tuntuu Kiurusta kuitenkin mieluisalta tehtävältä, sillä molemmissa tehtävissä tähdätään tulevaisuuteen.

- Ne ratkaisut, jotka nyt tehdään, kantavat vuosikymmenten päähän. Meidän pitää pystyä ennakoimaan sitä kehitystä, jonka seuraavat sukupolvet kohtaavat. Olenkin leikkimielisesti sanonut tässä alkumetreillä, että minulle on annettu tällaiset tulevaisuusministerin tehtävät, Kiuru naurahtaa.

Tuplasalkku, tuplahaasteet

Tulevaisuuteen tähyäminen ei kuitenkaan tarkoita haaveilua, sillä Kiurun on käärittävä hihat molemmilla vastuualueillaan välittömästi.

Esimerkiksi Laajakaista kaikille 2015 -hanke tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, ettei kukaan suomalainen saisi olla tietoverkkojen tavoittamattomissa neljän vuoden päästä. Haaste on kova, sillä Suomessa on edelleen katvepaikkoja, joissa ei saa edes kännykkää kuuluviin.

Tätäkin rajumpi haaste on kuitenkin vielä lähempänä.

- Varmaan heti syksyllä kaikkien huulilla on Yle-uudistus, joka on hallitusohjelman mukaan pyydetty viemään loppuun tämän vuoden loppuun mennessä. On ihan selvää, että se tulee olemaan iso juttu, Kiuru sanoo.

Asuntoministerinä Kiuru lupaa, etteivät asuntolainojen korkovähennykset jää historiaan. Asumisen kalleudellekin olisi pakko tehdä jotain.

- Tällä hetkellä meidän isoin ongelmamme on se, että ihminen käyttää noin 70 prosenttia tuloistaan asumiseen. Siksi asumisen valtavan nopea kallistuminen pitäisi pystyä katkaisemaan. Asuntopoliittisen toimenpideohjelman laatiminen tuleekin olemaan ensimmäisiä töitäni asuntoministeriössä, Kiuru kertoo.

Sydän asuu Satakunnassa

Kiurun puoluetovereiden mukaan tuoreen ministerin vahvuus politiikassa on suuri sydän.

- Tuntuu tietysti hirveän hyvältä, että joku näin ajattelee. Mielestäni hyvällä poliitikolla pitää olla sekä järkeä että sydäntä pelissä. Kun kaikkia asioita punnitsee järjellä ja sydämellä, niin siitä seuraa hyvää.

Kiurun sydän sykkii myös kotiseutu Satakunnalle, erityisesti kesäaikaan. Maalausta harrastavalla ministerillä ei kauaa mene lempimaiseman nimeämiseen.

- Pikkuisen vedän tuonne kotimaakunnan puoleen tällaisella siltarumpupolitiikalla ja totean, että Yyterin sannat ja siitä avautuva merimaisema ovat jotain sellaista, joka on pesiytynyt satakuntalaiseen sielunmaisemaan. Eikä se sieltä lähde, Kiuru vannoo.

Tuskalla ja työllä kokoon kyhättyä uutta hallitusta on nimitetty milloin kirppusirkukseksi, milloin kaikilla mausteilla ryyditetyksi hyytelöksi. Mutta keitä tässä hallituksessa istuu? Tässä juttusarjassa tapaamme joka arkipäivä yhden uusista ministereistämme. Ministerit pääsevät pohtimaan oman salkkunsa sisältämiä haasteita ja kertomaan myös siitä, mitä kiireisen poliitikon kesänviettoon kuuluu. Sarja lähetetään myös Radio Novassa arkisin kello 12.30. Sarja päättyy tähän.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.