Tulevaisuudessa terroristit hyödyntävät enemmän virtuaalimaailmaa ja robotteja – "Terroristi voi istua kotisohvallaan ja kauko-ohjata sieltä iskun"

Tulevaisuuden uhkat 58:51

Tulevaisuudessa terroristit hyödyntävät nykyistä enemmän virtuaalimaailmaa ja myös robotiikkaa. Näin kertoi Suojelupoliisin erikoistutkija Saana Nilsson SuomiAreenassa Porissa, missä puhuttiin tulevaisuuden uhkista.

Keitä ovat ne 370, joiden Supo epäilee toimivat terrorismin hyväksi? Katso videolta erikoistutkija Saana Nilssonin  aiemmin tehty haastattelu.

Suojelupoliisissa tehdään jatkuvasti ennakoivaa tiedusteluanalyysia, jossa arvioidaan ja ennakoidaan tulevia uhkia muun muassa jo tapahtuneiden terrori-iskujen pohjalta.

Nilsson on analysoinut sitä, millaista terrorismi on vuoteen 2024 mennessä.

Terroristit ovat yleensä noin 20–30–vuotiaita miehiä, joten tulevaisuuden terroristit ovat tällä hetkellä vielä lapsia ja nuoria.

– Tulevaisuuden terroristi – vajaan kymmenen vuoden päästä – on todennäköisesti tällä hetkellä 10–20–vuotias. Kaikkia islamistisia terroristeja yhdistää nuori ikä ja toimiminen virtuaalimaailmassa, Nilsson sanoo.

Robotiikkaa hyödynnetään iskuissa

Syrjäytyminen, työttömyys ja taloudelliset huolet altistavat radikalisoitumiselle. Sen vuoksi olisikin tärkeää puuttua jo varhaisessa vaiheessa perheiden ja lasten syrjäytymiseen ja taloudellisiin huoliin.

Nilssonin mukaan nuorilla radikalisoitumisen taustalla voi olla myös jännityksen hakemista.

Terroriteoissa käytetään jo nyt runsaasti hyödyksi virtuaalimaailmaa ja tietoverkkoja. Tulevaisuudessa ne nähdään entistä enemmän salaisen tiedon väylänä.

Robottiliikenne ja kauko-ohjattavat lennokit, eli dronet, ovat jo nykypäivää, mutta niiden haavoittuvuuksia voidaan Supon erikoistutkijan mukaan tulevaisuudessa käyttää hyväksi terroristisessa toiminnassa.

– Tulevaisuudessa terroristi voi istua kotisohvallaan ja kauko-ohjata sieltä iskun, Nilsson sanoo.

Virtuaalimentorit apuna

Nilssonin mukaan tulevaisuudessa terroristit käyttävät hyödykseen myös virtuaaliopetusta.

– Verkkoon voidaan luoda virtuaalisia mentoreita, joita radikalisoitumisvaarassa olevat nuoret voivat ottaa ohjaajikseen. Mentori voi kulkea varsinaisen terroristin rinnalla ja ohjata miten terrori-isku tehdään.

Supon erikoistutkijan mukaan tulevaisuudessa entistä vaarallisemmat verkostot ohjaavat ja neuvovat radikalisoitumisuhan alla olevia tai jo radikalisoituneita.

– Tulevaisuuden terroristi on nuori innovatiivinen diginatiivi, joka verkostoituu. Fyysinen ja virtuaalinen maailma on nuorille yksi ja sama maailma. Sen vuoksi torjuntatyön on siirryttävä samaan maailmaan, missä nuoret elävät.

Viranomaisten olisikin kohdistettava toimenpiteitä erityisesti lapsiin ja nuoriin, ja päästä ennalta ehkäisemään radikalisoitumista.

Kaikesta ehkäisystä ja ennakoinnista huolimatta terrori-iskuja tapahtuu Supon mukaan jatkossakin.

– Emme me ikinä pääse sellaiseen tilanteeseen, missä kaikki terrori-iskut kyettäisiin estämään, Nilsson sanoo.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat