Tukes: Jouluvaloissa runsaasti turvallisuuspuutteita – "sähköiskun vaara"

Jouluvaloista ja sisäkäyttöön tarkoitetuista kynttilöistä löydettiin Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testeissä useita turvallisuuspuutteita.

Tukesin kenttätarkastajat valitsivat kaupoista eri puolelta Suomea testattavaksi 22 sähköistä jouluvaloa, joista vain kolmessa ei ollut mitään huomautettavaa. Yhden jouluvalon turvallisuuspuutteet olivat niin vakavia, että tuote kerätään pois kuluttajilta. Kynttilöitä testattiin yhteensä 20. Kahden kynttilän osalta päädyttiin siihen, että tuote poistetaan markkinoilta.

Sähköisten jouluvalojen osalta vakavimpia turvallisuuspuutteita oli yhdessä jouluvalossa, josta puuttui vedonpoistin ja jonka johdinlangat tulivat kosketeltaviksi, kun lamppu oli poissa. Lisäksi jouluvalon liitäntäjohdossa oli ainoastaan yksinkertainen eristys ja tuotteesta puuttui arvokilpi ja sen mukana kaikki pakolliset merkinnät. Tuotteessa oli sähköiskun vaara.

Vettä jännitteisiin

Vakavahkoja turvallisuuspuutteita löytyi myös ulkokäyttöön tarkoitetusta kynttilävalosarjasta, jossa vettä saattoi mennä jännitteisille osille. Tämä tuote vedettiin pois myynnistä. Lisäksi viidessä muussa jouluvalossa oli lievempiä turvallisuuspuutteita, kuten esimerkiksi puutteellinen vedonpoisto, riittämätön kosketussuoja, palovaara ja kosketeltavissa olevat jännitteiset osat. Näiden tuotteiden toimittaminen kauppoihin kiellettiin eli tuotteille asetettiin toimituskielto.

Testatuista jouluvalosta vain kolme selvisi ilman huomautuksia. Testatut jouluvalot ostettiin kaupoissa tehdyn esikatselmuksen perusteella loka-marraskuun aikana, ja tähän otokseen valittujen tuotteiden testitulokset valmistuivat 2.12. mennessä. Ylitarkastaja Mika Toivonen Tukesista sanoo, että jouluvalojen turvallisuuden valvonta on jatkunut myös tämän jälkeen.

– Tälläkin hetkellä testeissä on yli 20 jouluvaloa, joista todennäköisesti paljastuu vielä turvallisuuspuutteita, Toivonen sanoo.

Kynttilöissäkin turvallisuuspuutteita

Tukes testautti yhteensä 20 erilaista sisäkäyttöön tarkoitettua kynttilää. Testeissä tarkasteltiin kynttilöiden paloturvallisuutta, turvallisuusmerkintöjä ja turvallisuusvaatimuksia.

Testatuista kynttilöistä kaksi poistettiin markkinoilta. Toisesta kynttilästä puuttuivat varoitusmerkinnät ja toisen kynttilän lasiastian ulkopinnan lämpötila nousi huomattavan korkeaksi. Maahantuojat poistivat tuotteet vapaaehtoisesti myynnistä.

Testatuista kynttilöistä 12 täytti tutkituilta osin turvallisuusvaatimukset. Kuudessa kynttilässä oli vähäisiä puutteita merkinnöissä ja näistä kahdessa myös vähäisiä rakenteellisia puutteita.

Samanaikaisesti myös Tulli teki tehtäviensä mukaisesti rajavalvontaa ja testasi maahan tuotavien kynttilöiden turvallisuutta, joten suuri osa puutteellisista kynttilöistä ei päätynyt edes kauppoihin.

Tukes valvoo useita joulunajan tuotteita

Tukes valvoo useiden joulun juhlintaan liittyvien tuotteiden turvallisuutta. Valvottavia tuoteryhmiä ovat sähkötuotteiden lisäksi mm. ilotulitteet, palovaroittimet ja alkusammutusvälineet sekä jalometallituotteet ja erilaiset kemikaalit.

Tukes valvoi joulunajan tuotteiden turvallisuutta kampanjaluonteisesti nyt toista kertaa. Viime vuonna valvonnan kohteina olivat mm. lelut ja korut.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja