Mainos

Tukea Suomen EU-maatalousneuvotteluihin

Entinen ulkoministeri Heikki Haavisto

Suomen EU-jäsenyysneuvotteluihin osallistuneiden neuvottelijoiden ydinjoukko on lähettänyt kaikessa hiljaisuudessa kirjeen maatalouskomissaari Mariann Fischer-Boelille.

Viime viikolla Brysseliin lähteneessä kirjeessä on yhteensä seitsemän allekirjoittajaa, muun muassa silloinen ulkoministeri Heikki Haavisto ja ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen. Kirjeessä annetaan suomalaisneuvottelijoiden näkemys siitä, mitä jäsenyysneuvottelujen maatalousosuudessa sovittiin.

EU:n maatalouskomissaari Mariann Fischer-Boelon ollut koko kuluneen viikon sairaslomalla, mutta sitä ennen hänelle on toimitettu tämän kuun 6. päivänä eli edellisen viikon tiistaina Helsingissä päivätty kirje.

Kirjeen seitsemän allekirjoittajaa olivat kaikki keskeisessä asemassa Suomen jäsenyysneuvotteluissa; silloisen hallituksen ulkoministeri Heikki Haavisto ja ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen, ulkoministeriöstä silloinen alivaltiosihteeri Veli Sundbäck ja toimistopäällikkö Antti Kuosmanen, oikeudellisena asiantuntijana Niilo Jääskinen, ja Brysselin edustustosta silloinen EU-suurlähettiläs Erkki Liikanen ja maatalousneuvos Kalevi Hemilä.

Brysseliin menneen kirjeen ovat laatineet Veli Sundbäck, Erkki Liikanen ja Niilo Jääskinen. Kirjeessä selvitetään Suomen neuvottelijoiden näkemys siitä, mitä jäsenyysneuvotteluissamme sovittiin ja miten poliittinen sopimus alunperin tulkittiin.

Kirjeen perusviesti on se, että osa maataloutta koskevista artikloista on väliaikaisia ja osa pysyviä, mutta vakavia vaikeuksia koskeva artikla 141, josta kiistellään, on näiden kahden välillä.

Kirjeen mukaan Suomen kanssa sovittiin, että artikla ei ole väliaikainen siinä mielessä, että se rajoittuisi tiettyyn ylimenokauteen, mutta ei myöskään pysyvä siinä mielessä, että se on riippuvainen tietyistä ehdoista, toisin sanoen olemassa olevista vakavista vaikeuksista.

Kirjeessä tähdennetään, että Suomen neuvottelijat ymmärsivät, että vakavilla vaikeuksilla tarkoitetaan ilmaston ja maantieteellisen aseman aiheuttamia vaikeuksia.

Viesti on siis se, että tuki on pysyvä niin kauan kuin Suomen ilmasto ei muutu.

Tämä kirje on nyt siis EU:n maatalouskomissaarin hallussa, kun hän tapaa Suomen maatalousministerin Brysselissä.

Viime torstaille sovittu tapaaminen lykkääntyi komissaarin sairastumisen takia.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.