Mainos

Tuhkarokkokutsut yleistyvät taas Yhdysvalloissa

Rokotukset ovat olleet pitkään julkisen kiistan kohteena Yhdysvalloissa.

Yhtenä syynä rokotusten vastustamiseen on ollut epätietoisuus siitä, aiheuttavatko vauvaiän rokotukset mahdollisesti autismia tai muista kroonisia oireyhtymiä.

Jotkut amerikkalaiset vanhemmat eivät rokotuta lapsiaan uskonnollisista syistä - osa taas siksi, etteivät perheet ole sairausvakuutusten piirissä.

Osa vanhemmista puolestaan päättää, mitkä rokotteet he ottavat lapsilleen ja mitkä jättävät väliin.

-Kieltäydyn uhraamasta lapsiani yleisen edun hyväksi, sanoi kahden lapsen äiti Sybil Carlson New York Times -lehdessä.

Hänen kuusivuotias poikansa oli lähdössä tapaamaan ikätoveriaan, jolla oli tuhkarokko. Äiti toivoi, että lapsi sairastaisi rokon nyt eikä tarvitsisi rokotusta. Hän on kuitenkin ottanut lapsilleen muun muassa rokotteen aivokalvontulehdusta vastaan.

Tuhkarokkoepidemiat yleistyneet

Tartuttamista silmällä pitäen järjestetyt lasten "tuhkarokkokutsut" ovat yleistyneet selvästi Yhdysvalloissa viime aikoina. Joskus varsin vaaralliseksi äityvä rokko on saman aikaan alkanut nostaa taas päätään, ja monet pienet paikalliset epidemiat ovat saaneet viranomaiset huolestumaan.

-Jos paikkakunnalla on suuri määrä rokotuspoikkeuslupia saaneita, niin he voivat saattaa koko seutukunnan varaan, selittää Saad Omer, kansanterveystutkija Johns Hopkins Bloomberg Schoolista New York Timesille.

Toistaiseksi rokottamattomien lasten määrä on varsin pieni, mutta se on ollut sitkeässä nousussa. Vuonna 1991 lapsista vain noin yksi prosentti oli rokotusohjelmien ulkopuolella, nyt lukumäärä on noussut arvioiden mukaan jo 2,5 prosenttiin.

Yhdysvalloissa alle kaksivuotiaat saavat normaalisti kaikkiaan 24 rokotetta. Heidät rokotetaan perinteisten lastentautien lisäksi muun muassa hepatiitti A:ta ja B:tä samoin kuin keuhkokuumetta vastaan. Yhdysvalloissa harkitaan myös vuosittaisen influenssarokotteen pakollisuutta lapsille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.