Mainos

Tuhka voi levitä huomenna myös Etelä-Suomeen

Islannista leviävä vulkaaninen tuhka on levinnyt yön aika myös pohjoiseen Suomeen, kertoo Finavia.

Tuhka heikentää näkyvyyttä, jonka vuoksi Pohjois-Suomen ilmatila on suljettu huomiseen klo 15 asti. Tuhka näyttäisi Finavian mukaan leviävän Islannista etelän suuntaan, mutta lentoliikenteen sääntelystä ei vielä luovuta Suomessa.

- Tällainen tuhkapilvi ei ole mikään mitätön tekijä. Sen korkeudesta on monta arviota - joidenkin mukaan se on matalalla, ja joiden mukaan se on niin korkealla, että sen alta pääsisi lentämään, kertoo lennonjohdon päällikkö Pasi Nikama Finaviasta.

Ei vaikeuta hengittämistä

Islannista leviävä tulivuorenpurkauksen tuhka saattaa levitä tuulen mukana huomenna myös Etelä-Suomeen, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Ylimeteorologi Matti Astevirran arvion mukaan tuhka aiheuttaisi rajoituksia lentoliikenteeseen myös Etelä-Suomessa.

Astevirran mukaan tuhkasta ei koidu lentorajoituksien lisäksi muuta haittaa ihmisille.

- Ei sitä kadulla kulkiessa juuri huomaa, taivas voi tosin näyttää hieman kellertävältä. Hengittämiseen se ei vaikuta. Enemmän haittaa ihmiselle on normaalista katupölystä, Astevirta kertoo.

Astevirta arvioi, että tuhkapöly häipyy Suomesta viikonlopun jälkeen.

Tuhka voi vaurioittaa moottoreita

Tuhkan vuoksi Skotlannin, Norjan, pohjoisen Ruotsin, Englannin ja Norjan välisen merialueen lentoliikennettä on jo rajoitettu. Lentoyhtiöt voivat pyytää poikkeuslupia sääntelyihin.

Rajoitukset ovat voimassa puoleen päivään saakka ja tilannetta seurataan jatkuvasti. Rajoitukset saattavat laajeta muihinkin maihin sitä mukaan, kun tuhka leviää ilmavirtojen mukaan. Lentokielto johtuu siitä, että tuhka voi vaurioittaa lentokoneiden moottoreita.

Tulivuori Islannin Eyjafjalla-jäätiköllä purkautui varhain eilen aamulla ja syöksi savua ja tuhkaa kilometrien korkeuteen. Sadat islantilaiset ovat joutuneet jättämään kotinsa purkauksen vuoksi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.