Tuhat lelua Kansallismuseossa

Suuri lelunäyttely avautuu Suomen Kansallismuseossa tänään. Esillä on yli tuhat lelua 1800-luvun alkupuolelta 1970-luvulle. Suurin osa leluista on museon omista kokoelmista, mutta joitakin on lainattu ja joitakin saatu lahjoituksena yksityishenkilöiltä.

Viehättävästä valikoimasta löytyy muiden muassa eri aikakausien nukkeja varusteineen, nukenvaunuja, nuken kelkkoja, keinuhevosia, autoja, junia, leikkieläimiä, rakennuspalikoita, pelejä, leikkiaseita, tinasotilaita ja nukketeattereita. Mukana on myös lasten huonekaluja kuten renessanssikalusto 1800-luvulta.

Kansallismuseon ja monien muidenkin museoiden kokoelmissa on eniten nukkeja. Näyttelyn koostaneet tutkijat aprikoivat sen johtuvan tutkijoiden ja museoväen naisvaltaisuudesta tai ehkä oikeammin siitä, että nukkeja vain ylipäätään on säilytetty hyvin ja lopuksi lahjoitettu museoon. Rakennussarjat ja autot on helpommin annettu eteenpäin muille lapsille ja ne ovat kuluneet ja hävinneet.

Ensimmäiset ostonuket olivat aikuista naista muistuttavia arvoesineitä, jotka puettiin muodikkaasti. Vauvanuket yleistyivät 1900-luvun alussa ja Barbiet kehitettiin 1950-luvulla. Harmillista yhtä paljon aikuisten kuin lastenkin kannalta on, että näyttelyn arvokkaita leluja saa tietenkin ihailla vain vitriineissä, ei hypistellä. Muuten lapset on otettu mahdollisuuksien mukaan näyttelyarkkitehtuurissa huomioon. Kansallismuseo haluaakin lelunäyttelyllä keskittyä lapsiin, jotka ovat yksi museon suurimmista kävijäryhmistä.

Lelut on ryhmitelty leikin lajien ja lelutyyppien mukaan. Aivan uusimmat lelut kuten elektroniset pelit ja tietokonepelit on jätetty näyttelystä pois, koska vanhimmille peleille ja leluille haluttiin antaa tilaa. Vanhojen pelien joukossa on monia harvinaisuuksia 1800-luvulta lähtien. Kuuluisat Fröbelin palikat museo on saanut lahjaksi Ebeneser-säätiöltä.

Leikkikaluteollisuus kehittyi 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa Saksassa, Ranskassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa. Suomessa 1900-luvun alussa myydyistä leluista suurin osa tuli ulkomailta, mutta kotimaassakin leluja oli valmistettu pienissä yrityksissä pitkin 1800-lukua ja lelutehtailua jopa pyrittiin tukemaan osana kotimaisen teollisuuden edistämistä. Lelut ja leikkikulttuuri kertovat aina omasta ajastaan ja niitä voikin myös nyt avautuvassa näyttelyssä tarkastella osana yhteiskunnan ja kulttuurin muutoksia.

Leikkiä ja totta. Lelujen taikamaailma -näyttely jatkuu Kansallismuseossa 2. marraskuuta saakka. Näyttelyyn liittyy runsaasti lapsiin, leikkeihin ja leikkikaluihin liittyvää ohjelmaa. Keväällä tiistai-iltojen seminaareissa esitelmöidään leikkimisestä ja lapsen aseman historiasta eri kanteilta. Lisäksi Kansallismuseossa tutustutaan muun muassa perinneleikkeihin ja järjestetään lapsille satuhetkiä, nukketeatteria ja työpajoja. Nukkesunnuntaita vietetään museossa 23. maaliskuuta ja Nallesunnuntaita 6. huhtikuuta.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 13.02.2003)

Lue myös:

    Uusimmat