Tuhansien taloyhtiöiden energiatodistukset vanhenevat ensi kesänä – Isännöintiliitto ehdottaa lisäaikaa niiden uusimiseen

4:00
KATSO MYÖS: Asiantuntijat vastasivat kansalaisten energiakriisiä käsitteleviin kysymyksiin

Isännöintiliiton mukaan tuhansien taloyhtiöiden energiatodistukset vanhenevat ensi kesänä.

Isännöintiliitto ehdottaa lisäaikaa energiatodistusten uusimiseen, jotta uusitut todistukset vastaisivat kiristyvää EU-lainsäädäntöä ja taloyhtiöt välttyisivät turhilta kuluilta.

Isännöintiliiton mukaan tuhansien taloyhtiöiden energiatodistukset vanhenevat ensi kesänä. Nykyinen energiatodistuksia koskeva laki tuli voimaan kesäkuussa 2013, ja energiatodistus on voimassa kymmenen vuotta.

Isännöintiliiton vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa mukaan EU:ssa käsitellään rakennusten energiatehokkuusdirektiiviä juuri samaan aikaan kun Suomessa valmistaudutaan uusimaan tuhansia energiatodistuksia.

Viljamaan mukaan moni siis päätyisi uusimaan energiatodistuksen vain joutuakseen tekemään sen uudelleen direktiivin astuessa voimaan reilun vuoden päästä.

"Nykyinen energiatodistus ei vastaa tätä tarvetta"

EU-direktiivin ensisijaiset tavoitteet ovat, että kaikki uudet rakennukset olisivat päästöttömiä vuoteen 2030 mennessä ja että olemassa olevat rakennukset muutetaan päästöttömiksi vuoteen 2050 mennessä.

– Nykyinen energiatodistus ei vastaa tätä tarvetta, sillä se kuvastaa vain rakennuksen energiatehokkuutta, mutta ei sitä, miten rakennuksen käyttämä energia on tuotettu, Viljamaa sanoo tiedotteessa.

– Olisi fiksua, että Suomen lainsäädännön mukaista energiatodistusten uudistamispakkoa lykättäisiin esimerkiksi vuoteen 2025 asti niin, että rakennusten energiatehokkuusdirektiivin suuntaviivat saadaan vahvistettua.

Tällöin taloyhtiöt välttäisivät turhia kuluja todistusten uusimisesta ja voisivat keskittyä vastaamaan direktiivin vaateisiin.

– Tämä tukisi vihreää siirtymääkin paremmin. Kerralla kuntoon olisi hyvä periaate tässäkin asiassa, Viljamaa sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja