Varautukaa! Laki voimaan keväällä: Sähköautoihin liittyvä tiukka velvoite koskee pieniäkin taloyhtiöitä

Sähköautoilu tutuksi – tässä Kamuxin vinkit 2:09
Ihmisillä on sähköautoihin liittyen paljon harhaluuloja. Ota sähköautoilun perusteet haltuun tämän videon vinkeillä.

Mikäli taloyhtiöllä on enemmän kuin neljä pysäköintipaikkaa, on kaikkien suurten korjaushankkeiden yhteydessä lisättävä myös valmius sähköautojen latauspisteiden asentamiselle. Latauspisteiden asentaminen jää kuitenkin taloyhtiön päätettäväksi.

Ensi keväästä alkaen suuren korjaushankkeen yhteydessä on pakko asentaa sähköauton latausvalmius, jos talossa on enemmän kuin neljä pysäköintipaikkaa.

Eduskunta on hyväksynyt lain, jolla taloyhtiöt velvoitetaan varautumaan sähköautojen lisääntymiseen.

Laki velvoittaa kaikkia niitä taloyhtiöitä, joissa on yli neljä pysäköintipaikkaa. Niiden pitää suuren korjauksen yhteydessä asentaa latausvalmius jokaiselle pysäköintipaikalle silloin, kun korjauksessa remontoidaan myös pysäköintialuetta tai sen sähköjä, tiedottaa Isännöintiliitto.

Tällaisia suuria korjauksia ovat esimerkiksi remontit, jotka sisältävät julkisivun remontoinnin, ikkunoiden uusimisen sekä yhden tai useamman teknisen järjestelmän korjauksen.

Vaikeuttaako rakennusten korjaamista?

Latauspistevalmius tarkoittaa pysäköintipaikan putkitusta tai kaapelointia niin, että siihen voidaan asentaa sähköauton latauspiste myöhemmin. Velvoitetta varsinaisen latauspisteen asentamiseen ei ole, vaan siitä päättää taloyhtiö.

Isännöintiliitto on huolissaan, että tiukka laki voi vaikeuttaa rakennusten korjaamista.

– Laki koskee myös hyvin pieniä taloyhtiöitä, joilla on jo entuudestaan ongelmia korjausten rahoittamisessa ja taloyhtiölainan saamisessa. Nyt niiden täytyy välttämättömien korjausten lisäksi asentaa latausvalmius eli remontin hintalappu kasvaa, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Laura Lithenius sanoo tiedotteessa.

Kovia velvoitteita on perusteltu Suomen hiilineutraaliustavoitteilla. Isännöintiliitto muistuttaa, että liikenteen ohella pitäisi huomioida asumisen hiilijalanjälki, joka on suuri.

– Taloyhtiöissä voitaisiin tehdä paljon nykyistä enemmän energiatehokkuustoimia. Erilaiset kannustimet esimerkiksi energiaremontteihin olisivat tärkeitä. Nyt velvoitetaan latauspistevalmiuteen ja se voi tarkoittaa, ettei muita, mahdollisesti tehokkaampia energiansäästöratkaisuja ole varaa toteuttaa, Lithenius sanoo.

Taloyhtiöiden osalta velvoitteita sovelletaan hankkeisiin, joita koskevat lupahakemukset tulevat vireille 11.3.2021 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat