Suomalainen innovaatio tuo kiinteistöille energiakriisiin apua vanhoista Tesloista: Voidaan ottaa käyttöön, kun energia on kallista tai sähköt poikki

Suomalaisyritys kehittää sähköautojen käytettyihin akkuihin perustuvaa energianvarastointijärjestelmää 2:12
Suomalaisyritys kehittää sähköautojen käytettyihin akkuihin perustuvaa energianvarastointijärjestelmää.

Suomalainen starup-yritys Cactos valmistaa tiettävästi ensimmäisenä maailmassa käytetyistä Tesla-sähköauton akuista älykästä hajautettua energiavarastojärjestelmää.

Älykkään sähkövarastojärjestelmän avulla aurinkosähköstä ylijäävä energia voidaan varastoida myöhempää tarvetta varten esimerkiksi sähkökatkon ajaksi tai tasaamaan kysyntäpiikkejä. Cactosin järjestelmiä on käytössä jo muutamissa teollisuus- sekä liikekiinteistöissä.

Joulukuussa järjestelmä otettiin käyttöön ensimmäistä kertaa myös asuinkerrostalossa. Kerrostalo saa virtaa alkuperäiskäytöstä poistetuista Tesla-sähköauton akuista.

Cactoksen toimitusjohtajan Oskari Jaakkolan mukaan järjestelmän käyttö optimoituu automaattisesti sähköpörssin hintojen ja kiinteistön sähkönkäytön mukaan.

– Järjestelmä voi ladata sähköä joko verkosta silloin kuin se on halpaa tai, jos on paikallista sähköntuotantoa vaikkapa aurinkopaneeleilla niin järjestelmä voi ladata sitä itse tuotettua sähköä. Se voidaan vapauttaa käyttöön sopivaan aikaan eli käytännössä sitten, kun energia on kallista tai sitten, kun kiinteistössä sitä tarvitaan eniten, kertoo Jaakkola.

Jaakkolan mukaan Teslan akuissa on erityisiä ominaisuuksia, jotka sopivat järjestelmän käyttöön. Yritys ostaa käytetyt sähköautonakut Norjasta.

Avuksi sähkökatkoihin 

Helsingin kaupungin asunnot Oy:n (HEKA) mukaan Eskolantie 4 -kiinteistöön asennetun järjestelmän voi myös irroittaa kiinteistön sähkökatkon aikana omaksi verkoksi, jolloin se tuottaa esimerkiksi tässä talossa virran lämmitykseen, yleistilojen valaistukseen, ilmastointiin ja hisseihin kymmenen tunnin ajan.

Hekan energiapäällikön Jenni Venäläisen mukaan hanke lähti siitä, että Eskolantie 4:n aurinkopaneelijärjestelmä kerää sähköä enemmän kuin sen kahdessa rakennuksessa kuluu.

Järjestelmästä vastaa Cactos, joka vuokraa laitetta kuukausimaksulla kiinteistölle.

– Ylijäävä sähkö on järkevää varastoida niitä hetkiä varten, kun aurinkoenergiaa ei ole tarjolla. Sähkön varastoiminen mahdollistaa myös kysyntäjoustoon osallistumisen. Jos kokeilu onnistuu, voidaan samaa ratkaisua käyttää myös Hekan muissa aurinkosähkökohteissa, toteaakin Venäläinen.

Venäläisen mukaan kyse on energiatehokkuus investoinnista, joka maksaa itseään takaisin ja sitä kautta.

– Tämä vähentää meidän ylläpitokustannuksia ja sitä kautta, sillä on voidaan alentaa meidän vuokria.

Heka ja startup-yritys Cactos löysivät toisensa Hekalla parhaillaan käynnissä olevan EU-rahoitteisen HELENA-hankkeen innovaatio-ohjelman kautta. Hekan tavoitteena on sen rakennuskannan energiankäytön hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä.

Heka on myös sitoutunut parantamaan kiinteistöjensä energiatehokkuutta.

Kulutustasauksella tehomaksu alas

Sähköautonakkuja hyödyntäviä varastojärjestelmiä on käytössä vasta muutamissa isoissa teollisuuskiinteistöissä, jotka tasaavat oman sähkövaraston avulla kulutuspiikkejä – mikä laskee ostettavan sähkön hintaa merkittävästi, kun tehomaksu alenee.

– Tällä hetkellä meille tulee kyselyitä enemmän kuin me pystymme toimittamaan, siksi me kaksinkertaistamme tuotannon vastaamaan kysyntään. Arvioimme, että pystymme tuottamaan tänä vuonna noin sata järjestelmää, kertoo Jaakkola.

Energiavarastojärjestelmä on siis vielä liian iso omakotiasujille, mutta tulevaisuudessa pienkiinteistöt hyödyntää varastointia energiayhteisöjen kautta.

Lue myös:

    Uusimmat