Pakkanen kiristyy, energiakriisi jatkuu – miksi sähkölle ei saada hintakattoa? Ministeri Lintilä: Silloin joudumme pitämään sähkokatkoja

Asiantuntijat vastasivat kansalaisten energiakriisiä käsitteleviin kysymyksiin 4:00
Katso videolta, kuinka asiantuntijat vastaavat kansalaisten kysymyksiin sähkötilanteesta.

Sähkön hinta on ampunut hurjiin lukemiin, ja kansalaisten sähkölasku kasvaa.

Hillitäkseen hintoja ja välttääkseen sähkökatkoja, EU-maiden on ollut vähennettävä sähkön kulutustaan.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä huomautti aikaisemmin syksyllä, että inflaatio on tällä hetkellä hyvin energiapainotteista ja siksikin on tärkeää saada energian hintaa alaspäin.

Eri organisaatioiden asiantuntijat vastasivat tänään energiakriisiä käsitteleviin kysymyksiin työ- ja elinkeinoministeriön järjestämässä tilaisuudessa.

"Kaikki keinot käytössä"

Lintilän mukaan Suomessa lähes kaikki keinot ovat jo käytössä sähköntarpeen tyydyttämiseksi.

– Meillä on käytössä koko kapasiteetti Suomessa, Lintilä totesi.

Tukkumarkkinoiden vai vähittäispuolen hintakatto?

Sähkön hintakatto on vilissyt julkisessa keskustelussa. Energiayhtiöiden lisävoittojen verottamiseen liittyvä esitys on parhaillaan lausuntokierroksella eduskunnassa.

– Tässä on tietysti se, puhummeko tukkumarkkinoiden hintakatosta vai päivittäiskaupan hintakatosta, Lintilä korostaa.

Tukkumarkkinoissa Lintilän mukaan ongelmaksi muodostuu se, että markkinat hakevat sitä hintaa, mikä on heille optimi. Tällöin hintakatto, joka on alhaisempi hinta kuin markkinoilla saatava, johtaa Lintilän mukaan energiavajeeseen.

– Konkretisoidaan. Suomi laittaa hintakaton 100 euroa, ja meidän pitäisi samaan aikaan tuoda Ruotsista sähköä. Ruotsi saa etelästä 200 euroa. Tällöin Ruotsi myy sen etelään, ei Suomeen. Silloin olemme sähkövajeessa, ja joudumme pitämään sähkökatkoja.

Unkari esimerkkinä hintakaton ongelmista

Polttoaineen hintakatosta Lintilä nostaa esimerkiksi Unkarin, joka Lintilän mukaan joutui purkamaan hintakattonsa, koska maalle muodostui polttoainevaje.

Lintilän esimerkeissä korostuu se, kuinka kansainväliset sähkömarkkinat ovat, vaikka Suomeen tuotavasta sähköstä vain viidesosa tuodaan ulkomailta.

Vähittäispuolen hintakaton muodostamisessa muodostuu myös ongelma. Lintilä avaa, kuinka sähkön toimittaja ei voi myydä kuluttajalle alle tuotantohintojen, sillä lopullisena seurauksena on konkurssi.

Kunnalliset sähköyhtiöt laskevat hintaa

– Meillä on kuitenkin joitakin kunnallisia sähkölaitoksia, jotka ovat tehneet selkeän päätöksen siitä, että he tulevat ensi vuonna tiputtamaan hintaa.

Suomalaisia huolestuttaa, jääkö sähkön hinta korkealle. Tulevaisuudessa häämöttää kuitenkin energian hinnan pudottajia. Näitä ovat Olkiluoto 3:n tuotannon täysimääräinen käynnistäminen, tuulivoimalat sekä uusi energiayhteys Pohjois-Ruotsiin.

Lue myös:

    Uusimmat