Tuhannet ottivat osaa munkkien mielenilmaukseen Myanmarissa

Prostestoijien määrä on kasvanut nopeasti matkan edetessä. Mielenosoitukset ovat jatkuneet jo useiden päivien ajan.

Burman poliisi on estänyt noin parinsadan mielenosoittajan pääsyn demokratiajohtaja Aung San Suu Kyin talolle pääkaupungissa Rangoonissa. Kulkueessa oli mukana niin buddhalaisia munkkeja kuin siviilejäkin.

Silminnäkijöiden mukaan joukko pysähtyi parin metrin päähän poliisin tiesulusta, minkä jälkeen viisi munkkia meni neuvottelemaan poliisien kanssa. Koska tiesulkua ei poistettu, ryhmä jatkoi rukoilemistaan paikoillaan noin kymmenen minuutin ajan. Poliisit eivät puuttuneet asiaan millään tavalla.

Eilen noin parintuhannen mielenosoittajan joukko pääsi marssimaan Suu Kyin talon ulkopuolelle, missä he rukoilivat hetken yhdessä demokratiajohtajan kanssa. Nobel-palkittu Suu Kyi johtaa oppositiopuoluetta, joka voitti vaalit vuonna 1990. Häntä on pidetty kotiarestissa 1980-luvun lopulta lähtien.

Parinsadan mielenosoittajan joukko kuului suurempaan väkijoukkoon, joka marssi läpi Rangoonin keskustan. Silminnäkijöiden mukaan mielenilmauksessa oli mukana ainakin 20 000 ihmistä, heistä noin puolet siviilejä.

Protesti alkoi Shwedagonin temppeliltä muutaman tuhannen munkin johtamana, ja se kasvoi nopeasti väkijoukon siirtyessä kohti kaupungin keskustaa. Ensimmäistä kertaa munkit ovat myös yllyttäneet siviilejä lähtemään mukaan. He ovat sanoneet marssivansa kansan puolesta ja haluavansa siten myös tavallisten burmalaisten liittyvän heihin.

Mukana marssilla oli tänään ensi kertaa myös nunnia.

Mielenosoituksia on järjestetty Rangoonissa ja muissa Burman kaupungeissa koko viikon ajan. Viranomaiset eivät ole toistaiseksi puuttuneet niiden kulkuun.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice sanoi tänään maansa seuraavan hyvin tarkoin Burman tapahtumia. Samalla Rice kutsui maata johtavaa junttaa "brutaaliksi".

Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestön Aseanin pääsihteeri Ong Keng Yong puolestaan toivoi mielenilmausten säilyvän edelleen rauhallisina.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat