Mainos

TT: Ripeä talouskasvu jatkuu

Teollisuuden ja työnantajien TT ennustaa kasvun jatkuvan vakaasti. Myönteisistä investointinäkymistä huolimatta ylikuumentumisen vaaraa ei TT:n mukaan ole edes rakennusalalla. Mekaanisen metsäteollisuuden odotusten heikkeneminen luo kuitenkin pientä epävarmuutta.

Hieman aiempaa suurempi osa teollisuudesta eli 32 prosenttia ennakoi TT tiedustelussa suhdannenousun vahvistuvan. Epävarmuutta näkymiin tuo vain mekaanisen metsäteollisuuden näkymien heikkeneminen. Yritykset ovat saaneet tilauksia kuluneella neljänneksellä alkuvuotta enemmän, ja tilauskanta on lähes kaikilla toimialoilla tavanomaista suurempi.

Heinäkuussa tehdyssä kyselyssä 61 prosenttia yrityksistä odotti talouskehityksen jatkuvan ennallaan ja seitsemän prosenttia sen heikkenevän.

Parhaat suhdanneodotukset metallissa, rakennus- ja elektronikkateollisuudessa

Kapasiteetin käyttöaste on teollisuudessa noussut vain hieman eli vajaan prosenttiyksikön runsaaseen 87 prosenttiin. Käyttöaste ei vielä saavuttanut yhtä korkeaa tasoa kuin vuonna 1995, jolloin se oli ylimmillään 89 prosenttia. Rakennusalalla kapasiteetin käyttöaste on kohonnut enemmän kuin teollisuudessa. Se on noussut korkeimmaksi 90-luvulla. Henkilökuntaa on lisätty sekä teollisuudessa että rakentamisessa.

Suhdanneodotukset ovat TT:n barometrin mukaan parhaimmat metallin perusteollisuudessa, rakennusteollisuudessa ja elektroniikka- ja sähköteollisuudessa. Näkymät ovat parantuneet eniten kone- ja metallituoteteollisuudessa, jossa paranemista odottavien määrä on noussut kahden vuoden jälkeen suuremmaksi kuin heikkenemistä odottavien. Kemianteollisuudessa uskotaan tuotannon kasvun vauhdittumiseen erityisesti loppuvuonna.

Koroma: Ei ylikuumennusta

TT:n toimitusjohtajan Johannes Koroman mukaan ei yleistä ylikuumenemisen vaaraa ole vielä millään alalla, ei edes rakennusalalla, vaikka ylikuumeneminen onkin sävyttänyt keskustelua kesän aikana. Koroman mukaan yleisesti eivät edes tuotantokapeikot eikä ammattityövoiman puutekaan vielä haittaa toimintaa. Lähivuosina TT:n jäsenyritykset tosin pelkäävät joutuvansa vaikeuksiin tarvitessaan noin 40 000 uutta hyvin koulutettua työntekijää, toteaa Koroma.

Suhdannebarometri ennakoi Koroman mukaan vakaata kasvua, eikä suhdanteisiin lähimmän puolen vuoden aikana odoteta muutosta. Kasvuodotusten vahvistumisen ohella Koroma piti myönteisenä investointiodotusten paranemista. Vuoden kuluttua investointeja ennakoidaan olevan hieman enemmän kuin nyt. Vielä keväällä yritykset arvioivat investointien kasvun pysähtyneen ja niiden supistuvan ensi vuonna.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.