Mainos

Tsunamiaallot pelättyä pienempiä Tyynenmeren maissa

Japanin maanjäristyksen aiheuttamat hyökyaallot ovat jääneet monissa Tyynenmeren valtioissa pelättyä pienemmiksi. Illalla tsunamiaalto saavutti Meksikonluoteisosan selvästi heikentyneenä. Aaltojen kerrotaan olleen puolimetrisiä. Aallot pyyhkivät iltapäivällä myös Havaijin rantoja, mutta alustavien tietojen mukaan merkittäviltä tuhoilta on vältytty. Havaijin rannikolle saapui kuitenkin korkeimmillaan lähes kaksimetrisiä aaltoja.

Aiemmin esimerkiksi Taiwanin ja Indonesian rannikkoa huuhtoivat vain kymmensenttiset aallot. Myöskään Filippiineillä tsunamin ei tiedetä aiheuttaneen tuhoja.

Valtaosaan Tyynenmeren aluetta ulotettu tsunamivaroitus on jo poistettu monissa maissa. Näiden joukossa ovat Australia ja Uusi-Seelanti, joihin ei odoteta tuhoja aiheuttavia aaltoja.

Yhdysvalloissa Kalifornian pohjoisosissa viranomaiset ovat kehottaneet satoja rannikon asukkaita lähtemään kodeistaan. Pohjois-Kaliforniaan ennustetaan korkeimmillaan kaksimetrisiä aaltoja. Valkoisen talon edustajan mukaan suurta vaaraa ei kuitenkaan pitäisi olla.

Useissa Etelä-Amerikan maissa harkitaan vielä mahdollisia evakuointeja. Perussa viranomaiset kertoivat seuraavansa tilannetta, sillä ensimmäisiä aaltoja odotetaan vasta puolenyön jälkeen Suomen aikaa.

Kansainvälinen Punainen Risti sanoi aiemmin päivällä pelkäävänsä valtavia tsunamituhoja Tyynellämerellä.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu (Seitsemän uutiset 11.3.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.