Mainos

Näin Tyynenmeren tsunami etenee

Japanissa maanjäristyksen ja sitä seuranneen tsunamin tuhot varmistuvat vasta huomisaamuna. Vasta aamulla selviää, onko tsunami jatkanut matkaansa tuhoisana yli Tyynenmeren, vai onko se hiipunut matkan aikana.

Ensitietojen mukaan tsunami olisi jäämässä pelättyä pienemmäksi, mutta vaara ei suinkaan ole vielä ohi

Japanissa maanjäristys on aiheuttanut poikkeuksellisen laajan tsunamivaroituksen. Australia ja Uusi-Seelanti ovat tosin jo poistaneet tsunamivaroituksen.

Tsunamista on varoitettu Etelä-Amerikkaa ja Meksikoa myöten. Esimerkiksi Havaijin saarilla evakuoidaan ihmisiä.

Tsunami iski aluksi Japaniin, jossa on raportoitu jopa kymmenmetrisestä aallosta.

Tsunamiaalto kulkee lähes vuorokauden Tyynenmeren yli. Aallot saapuvat illansuussa Havaijille. Siitä ne jatkavat matkaansa Yhdysvaltain ja Etelä-Amerikan länsirannikolle.

Näin tsunamin odotetaan kulkevan (Kellonajat Suomen aikaa, noin):

7.46: Japaniin iski maanjäristys, joka on alueen pahimpia 140 vuoteen.

Pian tämän jälkeen kymmenmetrinen tsunamiaalto iski japanilaiseen Sendain kaupunkiin

11.30: Tsunami saavutti Aleuttien saaret. Varoitus poistettiin Taiwanissa, kun rannikolle oli saapunut vain noin kymmenen sentin korkuisia aaltoja.

13.30: Tsunami aiheutti Filippiineillä vain pienen tsunamin.

Tsunamivaroitus annettiin myös Yhdysvalloille kuuluvalla Guamilla, mutta se poistettiin myöhemin. Guamin lähellä merellä on havaittu paria metriä tavallista korkeampia aaltoja.

Galapagossaarilla asukkaita ja turisteja kehotetaan siirtymään vuorille ja varautumaan tsunamiin.

Myös Papua Uusi Guinea on tsunamin reitillä. Pääsiäissaarilla asukkaita evakuoidaan korkeille alueille. Tsunamin arvellaan osuvan saarille iltapäivän aikana.

16.00: Tsunami saapui Indonesian itärannikolle ja Havaijille. Indonesiassa vain noin kymmenen sentin korkuiset aallot, ja tsunamivaroitus on poistettu.

Ensimmäiset aallot ovat saapuneet myös Havaijille, mutta vaikutuksista ei ole vielä tietoa. Havaijilla on määrätty kaikki rannikkoalueet evakuoitaviksi. Ihmisiä kehotetaan siirtymään korkeille alueille. Havaijilla monessa paikassa on ruuhkaa, kun ihmiset hakevat ruokatarvikkeita ja polttoainetta.

20.00: Tsunamirintama on Kalifornian ja Uuden-Seelannin pohjoisrannan kohdalla. Kalifornian hätätilaviranomainen pitää hyvin todennäköisenä, että evakuointeihin on syytä myös Kaliforniassa.

07-08: Tsunamiaallot saavuttavat Chilen rannikon Etelä-Amerikassa. Maan presidentti rohkaisee asukkaita jatkamaan normaalia elämäänsä, mutta kehottaa heitä pysymään valppaina. Chile pyrkii saamaan yhteyden kaikkiin aluksiin, jotka seilaavat Tyynellämerellä.

Tiedot perustuvat Seismologian instituutin ja kansainvälisten uutistoimistojen tietoihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.