Mainos

"Tämä on todella tuhoisa maanjäristys"

Japanissa maanjäristyksen ja sitä seuranneen tsunamin tuhot alkavat hiljalleen hahmottua. Uutistoimistojen lähettämissä kuvissa näkyy sortuneita rakennuksia ja vedessä kelluvia autoja. Ensimmäisistä kuolonuhreista on myös raportoitu.

- Tämä on todella tuhoisa maanjäristys. Sen jälkeen on mitattu ainakin yksi nelimetrinen ja yksi kymmenmetrinen tsunami, kertoo erikoistutkija Matti Tarvainen seismologian instituutista.

Tarvainen kertoo, että tsunamin lopulliset tuhot selviävät vasta huomenna.

- Tsunamiaaltohan kulkee lähes vuorokauden Tyynenmeren yli. Aallot saapuvat illansuussa Havaijille. Siitä ne jatkavat matkaansa Yhdysvaltain ja Etelä-Amerikan länsirannikolle. Huomisaamuun mennessä tiedämme, oliko tsunamiaalto tuhoisa vai hiipuuko se matkan aikana.

Näin rajusti järisi viimeksi Chilessä

Tarvainen muistuttaa, että usein pääjäristys ei ole se tuhoisin. Pääjäristys usein rikkoo rakenteet, mutta itse rakennus saattaa jäädä vielä pystyyn. Seuraavat järistykset voivat sortaa rakennukset lopullisesti.

- Jälkijäristyksiä tulee koko ajan, niitä voi tulla jopa kymmeniä. Ne voivat olla voimakkuudeltaan jopa yli 7 magnitudia. Ne eivät kuitenkaan enää aiheuta suurta tsunamivaaraa, Tarvainen kertoo.

Maanjäristykset eivät ole harvinaisia Japanissa. Näin voimakkaita maanjäristyksiä maailmassa koetaan kuitenkin yleensä vain kerran vuodessa. Viimeksi tätä kokoluokkaa oleva järistys iski Chilessä viime vuonna.

Tarvaisen mukaan nyt iskenyt maanjäristys on lähes yhtä tuhoisa kuin vuonna 2004 Indonesiassa iskenyt. Tapaninpäivän tsunamin aiheuttanut maanjäristys oli voimakkuudeltaan 9,1 magnitudia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.