Mainos

Tsunami on petollinen aalto - vaikutukset tuhoisia

Koko Tyynellämerellä pelätään valtavia tsunamituhoja. Tsunamivaroitus on annettu koko Tyynenmeren alueelle lukuun ottamatta Yhdysvaltojen ja Kanadan länsirannikkoa.

Esimerkiksi Havaijin saarilla evakuoidaan ihmisiä. Viranomaiset ovat järjestäneet linja-autokuljetuksia läheisiin evakuointikeskuksiin. Evakuointi käsittää muun muassa Waikiki-rannan, Honolulun päähotellin ja turistialueen sekä Oahun saaren.

Filippiineilläkin on annettu tsunamivaroitus ja ihmisiä on kehotettu poistumaan rannikon läheisyydestä.

Tsunami voi kulkea avomerellä jopa 900 kilometrin tuntivauhdilla. Meren syvyys määrää tsunamin etenemisnopeuden - mitä syvemmällä merenpohja on, sitä nopeammin aalto etenee.

- Tsunami on petollinen aalto. Se on tavallaan kitkaton aalto, jossa koko vesimassa on liikkeellä. Sen käyttäytyminen on hyvin erilaista kuin tuulen synnyttämän aallon. Se voi esimerkiksi taittua hyvin toisella tapaa, eli sen etenemistä on vaikeaa ennustaa, kertoo erikoistutkija Matti Tarvainen Seismologian instituutista.

Tarvaisen mukaan maanjäristyksellä ja sen synnyttämällä tsunamilla on pitkäaikaiset vaikutukset.

- Tämä on tuhoisa tsunami, joka on nyt syntynyt. Siellähän menee jo taloa ja tavaraa tuolla Japanissa - tuho on ihan samanlaista kuin kuusi vuotta sitten tuolla Indonesiassa. Tämä tulee olemaan myös taloudellisesti erittäin raskas tsunami, Tarvainen sanoo.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.