Tsunami surmasi kymmenen vuotta sitten – muistotilaisuuksia ympäri maailmaa

Tsunamin uhreja muistetaan ympäri maailmaa 3:05

Kymmenen vuotta sitten tsunamissa surmansa saaneita muistellaan tänään eri puolilla maailmaa.  

Indonesiassa tuhannet ihmiset ovat kokoontuneet muistotilaisuuteen Banda Acehin kaupungissa. Lisäksi Acehin alueen moskeijoissa on järjestetty rukoushetkiä ja ihmiset ovat vierailleet uhrien haudoilla.  

Tsunami iski ensimmäisenä juuri Indonesiaan, jossa lähes 170 000 ihmistä sai surmansa.  

Banda Acehin muistotilaisuudessa puhunut maan varapresidentti Jusuf Kalla kiitti katastrofin jälkeen saatua paikallista ja ulkopuolista apua.  

- Saimme apua poikkeuksellisella tavalla. Sitä tuli Indonesiasta ja kaikilta muilta. Sielumme heräsivät henkiin, hän sanoi.  

Thaimaassa, jonka runsaan 5000 uhrin joukossa oli paljon ulkomaisia matkailijoita, muistotilaisuuksia on pidetty esimerkiksi kalastajakylä Ban Nam Khemissä, joka tuhoutui tsunamissa pahoin. Myöhemmin päivällä turistikohde Khao Lakissa pidetään pohjoismainen muistotilaisuus.  

Yli 500:aa ruotsalaisuhria muistetaan myös Ruotsin Uppsalassa pidettävässä jumalanpalveluksessa.  

Sri Lankassa muistotilaisuus pidetään ainakin paikalla, jossa tsunami huuhtoi matkustajajunan ja sen 1500 matkustajaa mereen. Kaikkiaan Sri Lankassa kuoli noin 30 000 ihmistä.  

Tsunami sai alkunsa Indonesiaan kuuluvan Sumatran saaren luoteispuolella tapahtuneesta poikkeuksellisen voimakkaasta maanjäristyksestä tapaninpäivän aamuna. Yli 220 000 ihmistä sai surmansa Intian valtameren rannikkoalueilla Afrikan itärannikolla asti.

Suomalaisia onnettomuudessa kuoli 179. Heistä suurin osa oli lomailemassa Khao Lakissa.  
  

Lue myös:

    Uusimmat