Mainos

Tshetsheenipakolaisten olot huononevat edelleen

Ingushiaan paenneiden tuhansien tshetsheenipakolaisten olot ovat edelleen huononemassa. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan pakolaisille ei enää riitä leipää eikä lämmintä ruokaa, koska Venäjän valtiovarainministeriö ei ole luovuttanut ruokahuoltoon tarvittavia varoja.

Ingushia on tähän mennessä vastaanottanut yli 200 000 pakolaista Tshetsheniasta. Pakolaisleirien telttamajoituksessa asuu 34 000 tshetsheeniä. Tshekissä joukko tshetsheenipakolaisia on hakenut turvaa YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) Prahan-toimistosta. 25-henkinen ryhmä saapui YK:n suojiin eilen Prahan pohjoispuolella sijaitsevalta pakolaisleiriltä. Pakolaisten henkeä on uhattu ja he vaativat päästä YK:n suojelukseen.

Amerikkalainen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch raportoi helmikuussa noin 60 siviilin joukkomurhasta Groznyissa. Se haluaa venäläisten toimet Tshetsheniassa YK:n ihmisoikeuskomission tutkittaviksi. Venäjän hallitus kiisti tiedot ja ilmoitti etteivät venäläiset joukot olleet syyllisiä joukkomurhaan.

Tshetsheenejä kehotettiin äänestämään

Putinia

Venäjän armeija on ilmoittanut aloittaneensa erityisoperaation Tshetshenian eteläosan vuoristossa piileskelevien sissien etsimiseksi. Erikoisjoukot haravoivat vuoristoa ja hävittäjien lentoja on vähennetty. Tshetshenian presidentti Aslan Mashadov puolestaan kertoi, että sissit valmistelevat iskuja venäläisten valvomille alueille, myös pääkaupunkiin Groznyiin. Venäjän armeija on kehottanut tshetsheenejä äänestämään presidentinvaaleissa. Kylien vanhimpia koottiin keskiviikkona kuulemaan viestiä, jonka mukaan tshetsheeneille koituu ikäviä seurauksia, jos osanotto jää pieneksi. Muuan kylänvanhin Tshetshenian länsiosasta kertoi sanotun, että mitä useammat ihmiset käyvät uurnilla ja että mitä useampi äänestää vt. presidentti Vladimir Putinia, niin sitä vähemmän väestöllä on ongelmia armeijan kanssa.

Venäläisupseeri oli sanonut, että jos tshetsheenit äänestävät vilkkaasti, niin "sitä vähemmän ammutaan, pommitetaan ja rakennetaan tiesulkuja". Varoitus ei näyttänyt tehoavan, sillä vain yksi kymmenestä aikoi mennä äänestämään kylässä, jossa uutistoimisto AFP:n toimittaja kävi. Lähempänä Groznyia armeijan uhkaus pelotti enemmän ja eräästä kylästä kerrottiin, että joka neljäs käy uurnilla. He aikovat äänestää liberaalipuolueen puheenjohtajaa Grigori Javlinskia, joka on tunnettu markkinatalousuudistusten puolestapuhujana. Hän on yksi harvoista poliitikoista, jotka kehottavat sotatoimien lopettamiseen Tshetsheniassa.
(MTV3-STT-DPA-AP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.