Mainos

Tshernomyrdin ja Jandarbijev sopivat julkilausumasta

Venäjän pääministeri Viktor Tshernomyrdin ja tshetsheenijohtaja Zelimhan Jandarbijev allekirjoittivat tänään yhteisen julkilausuman periaatteista, joilla Tshetshenian sota pyritään lopettamaan.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Tshernomyrdin oli tähdentänyt sopimuksen "olevan pitkä askel oikeaan suuntaan". Rauhansuunnitelmaa toteuttamaan perustetaan yhteinen komissio, jonka tehtävänä on mm. Tshetshenian talouden nostaminen jaloilleen, hallintoelinten perustaminen ja parlamenttivaalien järjestäminen.

Tshernomyrdin, Jandarbijev ja Venäjän turvallisuuspäällikkö Aleksandr Lebed tapasivat toisensa Moskovassa. Lebed allekirjoitti alkuperäisen rauhansopimuksen tshetsheenien komentajan Aslan Mashadovin kanssa elokuun lopussa.

Jeltsin tukee Lebedin Tshetshenia-ohjelmaa

Venäjän presidentti Boris Jeltsin asettui tukemaan turvallisuusneuvonantajaansa Aleksandr Lebediä ja tämän laatimaa Tshetshenian rauhansuunnitelmaa. Jeltsin ilmaisi tukensa kuusi minuuttia kestäneessä radiopuheessa, jonka tarkoituksena oli ilmeisesti ilmoittaa liki 150-miljoonaiselle Venäjän kansalle, että presidentti on edelleen tiukasti vallassa ja riittävän terve mennäkseen sydämen ohitusleikkaukseen 6-10 viikon päästä.

Hitaasti mutta selkeästi puhunut Jeltsin sanoi Lebedin saavuttaneen tärkeimmän tavoitteen eli saaneen Tshetshenian taistelut loppumaan. Jeltsin tapasi myöhemmin päivällä Lebedin ensi kertaa lähes kahteen kuukauteen. Moskovan keskussairaalassa järjestetty tapaaminen kesti vajaat puoli tuntia.

Venäjän duuma höykytti Lebediä ankarasti haukkuen häntä petturiksi, kun hän yritti puolustaa Tshetshenian rauhansopimusta parlamentin edessä eilen. Jeltsinin mukaan Tshetsheniaan on muodostettava uusi hallintokoneisto ennen kuin Venäjä lähettää alueelle talousapua.
-Tshetshenian hallinto ja talous on saatava toimintakuntoon. Ensin on määriteltävä hallinnollisissa elimissä toimivien asema, ja vasta sen jälkeen voidaan ratkaista kysymys talousavusta, Jeltsin sanoi radiopuheessaan.

"Maalla yhä presidentti"

Jeltsin painotti puheessaan myös, että hän hoitaa yhä aktiivisesti presidentin virkaa sairaalassaolostaan huolimatta.
-Sanoin aiemmin ja sanon nyt: älkää kiirehtikö vaihtamaan kuvia. Maalla on yhä aktiivinen presidentti. Minä valmistaudun leikkaukseen ja se vie paljon aikaa, mutta seuraan tarkasti, mitä maassa tapahtuu, hän sanoi.

Jeltsin keskusteli varhain torstaina puolustusministeri Igor Rodionovin kanssa asevoimien lisämäärärahoista. Presidentti ilmoitti olevansa erittäin huolissaan armeijan tilasta ja sanoi, että huomiseksi suunnitellun puolustushallinnon johdon kokouksen on saatava aikaan "konkreettisia päätöksiä" asevoimien tulevaisuudesta.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.