TOP10: Mertarannan legendaariset sutkautukset

Jo vuosikausia äänenä Suomen jääkiekko-otteluissa toiminut legendaarinen Antero Mertaranta on ennen kaikkea tunnettu spontaanista riemuitsemisestaan ja yltiöpäisestä hehkutuksestaan. Silloin tällöin moottoriturvan suusta pääsee myös intuition tuomia legendaarisia lausahduksia.

10) Antero Mertaranta tiesi mistä puhui jo vuonna 1999, kun Tshekki voitti Suomen MM-finaalissa. Sama lausunto pätee myös tähän päivään ja viime keskiviikon alkulohkokamppailuun.

- Ja tämä tosiaan, tämä tilan antaminen Tshekille on sama melkein kuin itsensä hirttäisi, Mertaranta puhisi.

Eikä selostajakonkari ollut väärässä.

9) Kielikuvissa Mertaranta on usein myös täysin omassa luokassaan. Kirjallisuustuntemus, sekin on miehellä kohdillaan.

- (Sean) Bergenheim tinttaa (Lukas) Krajicekia niin, että Tshekki-pelaajan silmissä näkyy hetken aikaa koko Heikki Hietamiehen tuotanto, Mertaranta ulvoi MM-kisoissa vuonna 2006.

Hietamies on kirjoittanut yhteensä lähes 20 kirjaa ja julkaissut lukuisia muita teoksia.

8) Tuomarin tehtävän helpottaminen eli toisin sanoen filmaaminen on tuttu näky nykyään myös jääkiekossa, eikä MM-kisat tee tässä poikkeusta.

Tätä mieltä Mertaranta oli Jevgeni Malkinin kalasteluyrityksestä.

- Ei se huono esitys ollut Malkiniltakaan. Sillä voisi päästä jopa Suomenlinnan kesäteatteriin, tosin vain sivurooliin, Mertaranta näki venäläistähden näyttelijänlahjat.

7) Myös tänä vuonna Mertarantaa on kuultu huhuilemassa MM-kisoissa. Tätä mieltä hän oli Suomi - Tanska –ottelun erotuomarikaksikosta.

- Minusta aika hyvin vappuun sopiva kaksikko, (Vladimir) Baluska ja (Konstantin) Olenin. Toinen tarkoittaa suomeksi vappunaamaria ja toinen vappunenää. Katsokaa sanakirjasta kumpi tarkoittaa kumpaa, Mertaranta ehdotti.

Kuinka moni katsoi? En minä ainakaan…

6) JYP- ja Leijonahyökkääjä Antti Pihlström on tunnettu erittäin energisestä pelityylistään. Hän taistelee ja raastaa kaukalossa aina armotta, duracell-pupun lailla.

Tämä ei tietenkään ole jäänyt huomaamatta Mertarannaltakaan, jonka taito liioitella on jo taidetta.

- Pihlströmillä on kyllä sellainen paristo pöksyissään, jolla voisi valaista koko korttelin ja lämmittää 35 saunaa, Mertaranta latasi.

5) Julkisuuden henkilöillä pitää olla terve itsetunto ja myös kyky nauraa itselleen. Tätä lausahdusta Mertaranta tuskin pohti pitkään ennen antautumistaan aivoriihelle.

- Kauneuskilpailut ovatkin sitten sellaisia kilpailuja, että ne käydään ihan eri estradeilla. Ja niihin ei näillä joukkueilla ole asiaa. Eikä myöskään minulla. Varsinkaan minulla, Mertaranta soimi itseään.

4) Joskus Mertaranta yksinkertaisesti heittäytyy hetkeen sen verran perusteellisesti, että alkaa puhutella pelaajia omasta näkökulmastaan. Näin kävi myös vuonna 2001 välisarjan ottelussa Ruotsia vastaan.

- Päästä (Mattias) Öhlund jo irti, (Juha) Lind on varattu mies. Lind tulee meikäläisen kanssa tangomarkkinoille laulamaan kesällä. Älä sinä ota sitä miestä ollenkaan haltuusi, Mertaranta käski.

Öhlund tuskin Mertarannan kehoituksia jäällä kuunteli, mutta Suomi voitti ottelun numeroin 5-4.

3)Jarkko Ruutu tunnetaan kaukaloiden agitaattorina, ärsyttäjänä ja moottoriturpana, joka Mertarannan tavoin harvoin jää hiljaiseksi. Tässä Mertarannan kuvaus Ruudusta, kun tällä oli jotain mussutettavaa tuomarille.

- Ja siellä parhaillaan Jarkko Ruutu kertoo tuomarille mitä on syönyt aamupalaksi... Pekonia, kaksi paistettua kananmunaa, jogurttia, viinirypäleitä, lasi omenamehua ja päälle kuusi lasia maitoa. Kaikkea se suomipelaaja onkin vetänyt, Mertaranta ihmetteli.

2) Mertarannalla on ollut näiden lukuisten vuosien aikana vähintään tuhat kielikuvaa pehmeille käsille. Tässä joitain esimerkkejä.

- Teemun (Selänne) kädet käyvät tuttuun tapaan niin kuin entisellä konduktöörillä.

- Siinä käy Kukkosen (Lasse) kädet kuin mateenpyytäjällä.

Kaikille ei kuitenkaan riitä ylisanoja.

- Nyt pitäisi löytää niitä pehmeitä käsiä. Mistähän niitä Ossille (Väänänen) saataisiin?

1) Vuoden 1999 MM-kisoissa Suomen kohtalona oli tyytyä hopeamitaliin Tshekkien juhlittua MM-mestaruutta.

Kuitenkin ennen tätä kaikkea kävi Leijonien osalta jotain hyvin harvinaista, kun joukkue nousi alkulohkon viimeisessä kamppailussa 3-3 tasapeliin Venäjää vastaan aivan ottelun viime hetkillä. Jere Karalahden tasoitus tarkoitti, että Suomi eteni jatkoon lohkovoittajana.

Ja Mertaranta huusi selostuskopissaan kuin nälkiintynyt hyeena.

- Vetäkää, lauo Helminen lauo! EI VOI OIJOIJOIJOI. Kaksi sekuntia aikaa! Kaksi sekuntia aikaa! Ja Venäjä on lyöty, Venäjä on lyöty. Suomi tasoittaa kolmeen kolmeen, Jere Karalahti. Nyt saa itkeä, nyt saa huutaa!

Lue myös:

    Uusimmat