Toni Söderholmilla on paikka lyödä kiilaa rintamaan – pestissä eurooppalaisjätin puikoissa myös vaaransa: "Ei ymmärretä epäillä"

0:57
Toni Söderholm muisteli kevään MM-kisoissa Kari Jaloselta aiemmin kuulemiaan sanoja – ”Hän antoi minulle kullanarvoisen vinkin”

Suomalainen Toni Söderholm loikkasi Saksan maajoukkueen päävalmentajan paikalta Sveitsin liigaan SC Bernin puikkoihin. Pesti eurooppalaisjätin peräsimessä on MTV Urheilun asiantuntijan Petteri Sihvosen mielestä tilaisuus lyödä kiilaa rintamaan, mutta myös vaaran paikoista puhuminen on realismia. 

Pelaajauransa keväällä 2016 päättänyt Söderholm aloitti valmennuspolkunsa apumiehenä Saksan DEL-liigassa. Sesongilla 2018–2019 hän toimi jo Saksan jääkiekkomaajoukkueen vastuuvalmentajana.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Petteri Sihvonen pitää nyt julkaistua Bern-sopimusta suurena uutisena. 

– Bernhän on merkkipaikka. Tosin todella tuulinen pesti, ainakin ollut. Yksi himotuimpia valmennuspaikkoja, SIhvonen toteaa. 

Sihvosen näkee Söderholmin huippusopimuksen merkittävyydessä samankaltaisuutta Kari Jalosen viime vuonna alkaneen pestin kanssa. Jalonen otti suomalaisvalmentajana Tshekin maajoukkueen käskettäväkseen. 

– Söderholmin nimitys on seurajoukkuetasolla kunnianosoitus suomalaiselle jääkiekolle. Se on isompi loikka kuin yleisesti ajatellaan, koska paikka on niin haluttu, Sihvonen paaluttaa. 

Saksan maajoukkuetta lähes neljä vuotta valmentanut Söderholm aloittaa SC Bernin peräsimessä välittömästi. Hän korvaa ruotsalaisen Johan Lundskogin. Berniä on suomalaisista valmentanut 2010-luvulla myös Kari Jalonen ja Antti Törmänen

– Pohjoisamerikkalaisten valmentajien suoranainen mafia piti paikkaa aikoinaan hallussaan. Kun joku sai potkut, niin hoidettiin kaveri tilalle, Sihvonen viittaa seuran tuuliseen pääkäskijän paikkaan.

Mahdollisuus sekoittaa pakkaa

Suomalaisvalmentajalla on Sihvosen mielestä loistava mahdollisuus laittaa kapuloita rattaisiin peluutustyylillään Sveitsissä. 

– Jos hän aikoo viedä Sveitsiin sitä pelitapaa, mitä Saksan maajoukkue hänen alaisuudessaan pelasi, niin se iskee kiilaa rintamaan. Hän voi olla ensimmäinen jonkinasteinen Meidän pelin valmentaja sarjassa. Hakeeko hän siitä kilpailuetua, se jää nähtäväksi, Sihvonen pohtii.

Söderholmin valmennustarina on erilainen kuin monella muulla suomalaiskoutsilla. Hän on luonut koko uransa ulkomailla. DEL-apuvalmentajuuden jälkeen Söderholm toimi ykkösmiehenä niin Saksan kakkos- kuin kolmostasolla. Lopulta edessä oli pitkä ja menestyksekäs ajanjakso maajoukkueen peräsimessä.

Aikaan Saksan päävalmentajana mahtui kolmet MM-kisat ja yhdet olympialaiset. Keväällä 2021 joukkue oli MM-karkeloissa Söderholmin johdolla peräti neljäs. 

Suunnitelmallisuus valmennusuran luomisessa tuo Sihvoselle mieleen toisen suomalaisen huippunimen, joka on toiminut lajissaan menestyksekkäästi valmentajana ulkomailla. 

– Hänessä on samaa kuin lentopallovalmentaja Tuomas Sammelvuossa. Söderholm aloitti valmennusuransa suoraan huipulta. Pelaajauransa aikana hän on selvästi luonut suhteita ja tiennyt jo varhain, että ryhtyy valmentajaksi, Sihvonen arvioi.

"Ei välttämättä ole niin yksinkertaista"

Petteri Sihvonen näkee jättiläisseuran johtamisessa luonnollisesti myös vaaran paikkoja. Söderholmin on keskityttävä megaluokan joukkueessa myös itsensä kehittämiseen päivittäisen valmentamisen ohella. 

– Se, miten huipulla pystyy edelleen kehittymään, ei välttämättä ole niin yksinkertaista. Hänen valmentajuutensa on luonnollisesti kesken. Saksan maajoukkueen menestyksen myötä ymmärrän, että Bernissä ei ymmärretä epäillä. Söderholmilla on tässä mahdollisuus tehdä pikkuruista vallankumousta Sveitsissä, Sihvonen viittaa Söderholmin harjoittamaan pelitapaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

SC Bernissä on nähty viimeisen kymmenen vuoden aikana yhteensä yhdeksän päävalmentajaa. Mestaruuksia seura on valmentajaruletista huolimatta napsinut tänä aikana neljä.

Söderholm asettaa itsensä luonnollisesti alttiiksi myös epäonnistumiselle. Sihvosen mielestä on realismia pohtia, mikä olisi skenaario, jos kaikki ei Sveitsissä mene putkeen. Tässä tapauksessa kysymykseen voisi tulla HIFK-taustastaan tunnetun Söderholmin paluu tuttuun seuraan. 

– Otan tähän tyyppiluokkaisen esimerkin, että odotetaanpa, milloin (SHL:ssä Brynäsiä valmentava) Mikko Manner menee Vaasan Sportiin, siis kotiin. HIFK olisi edelleen merkkiseura, mutta jokin tämänlainen polku siinä olisi sitten Söderholmilla edessä, Sihvonen päättää. 

Tulos aikanaan näyttää, mihin suomalaisvalmentaja huipputontiltaan yltää. Söderholmin Bernin ensimmäinen näytös on edessä tulevana lauantaina, kun joukkue isännöi Fribourgia NL-kierroksella.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja