Kovan luokan valmentaja sivuutettiin Nuorten Leijonien valinnassa: "Skandaali!"

Pekka Virta: Ei saatu sössittyä tätä 3:44
Nuorten Leijonien valmennusvalinnassa sivuutettu Pekka Virta luotsasi Rauman Lukon suvereeniksi Suomen mestariksi kaudella 2020–21.

Pekka Virta olisi ollut saatavilla Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajaksi, mutta hänen nimensä ei edennyt edes ehdokkaiden pitkälle listalle. MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen pitää tapahtunutta skandaalina.

Alle 20-vuotiaiden maajoukkueen apuvalmentajana kuluneella kaudella toiminut Lauri Mikkola on joukkueen seuraava päävalmentaja. Jääkiekkoliitto kertoi hänen 1+2-vuotisesta sopimuksestaan maanantaina.

Petteri Sihvonen on hämmästynyt.

– Liitto jatkaa omaa linjaansa, mikä on karmea linja. Näyttää, että liiton siipien alle kerätään potkut saaneita, eikä mietitä sitä, että pikkuisen jo nitkahtamassa oleva juniorilätkä Suomessa tarvitsisi ihan parhaita valmentajia, Sihvonen lataa.

Asiantuntija viittaa Lauri Mikkolan kohdalla hänen viimeisimpään päävalmentajapestiinsä. Mikkola toimi Kärppien päävalmentajana kaudella 2021–22 helmikuussa saamiinsa potkuihin saakka. Mikkolalla on Kärpistä lisäksi valmennuskokemusta edustuksen apuvalmentajana sekä junioreiden luotsina monilta vuosilta.

Mikkolan alaisuudessa Nuorissa Leijonissa on Sihvosen arvion mukaan luvassa puolittaista versiota Suomi-kiekon opinkappaleesta, pelitilanteet monipuolisin rytmein huomioivasta Meidän pelistä.

– Kärppien junioreissa Mikkola koutsasi aika nopeahkoa pystysuunnan lätkää. Sitten hän vääntäytyi vale- Meidän pelin valmentajaksi Kärppien päävalmentajana. Hän osoitti, että Meidän peli ei ole kunnolla hallinnassa.

"Poljetaan valmentajuutta härskillä tavalla"

Sihvonen tietää, että Pekka Virta olisi ollut valmis Nuorten Leijonien päävalmentajaksi, eikä voi "mitenkään ymmärtää" hänen sivuuttamistaan. 

Virta luotsasi Rauman Lukon suvereeniin Suomen mestaruuteen nelivuotisen Lukko-jaksonsa viimeisellä kaudella 2020–21. Sen jälkeen Virta valmensi Lappeenrannan SaiPaa, kunnes hänet vapautettiin tehtävästä viime syksynä. Virta luotsasi myöhemmin kauden aikana Ruotsin kolmostasolla HockeyEttanissa pelannutta Nybro Vikingsiä.

– Se, mikä minusta tuntuu tosi pahalle, on että tiedän, että Jukka Jalosen kautta on kulkenut tieto, että Pekka Virta olisi halunnut pestin Nuorissa Leijonissa. Tiedän, että Pekka Virran nimi ei ole edes edennyt siellä pitkälle listalle. Tässä poljetaan valmentajuutta härskillä tavalla.

– Se, että Virran nimi ei ole edes edennyt pitkälle listalle, on skandaali! Sihvonen ärähtää.

Sihvonen pohtii otteen livenneen sen jälkeen, kun Rauli Urama siirtyi Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtajan tehtävästä TPS:n urheilujohtajaksi vuonna 2020. Huippu-urheilujohtajan tehtävät on sittemmin jaettu A-maajoukkueen päävalmentajan Jukka Jalosen, Nuorten Leijonien kulloisenkin päävalmentajan ja nuorisomaajoukkueiden GM:n Kimmo Oikarisen kesken. 

– Jukka Jalonen on tässä vastuussa, ja Antti Pennanen oli. Luulin, että se toimisi, mutta ei se tietenkään toimi, kun heidän intohimonsa on valmentamisessa. Ei ole aikaa eikä energiaa.

"Tuntuu aivan käsittämättömältä"

SaiPasta lähtenyt Pekka Virta avaa ratkaisuaan MTV Urheilulle:"Ei mua mitenkään painostettu tähän" 9:45
Pekka Virta kertoi viime syksynä, miten hänen ja SaiPan tiet erkanivat.

Sihvonen allekirjoittaa arvion, että Virran sivuuttaminen on mahtanut liittyä hänen vaikeana pidettyyn persoonaansa – on otettu ennemmin niin sanotusti mukava mies, jonka kanssa on kenties helpompi toimia.

– Pekka Virta ei ole koskaan kulkenut se liiton takki päällä, Sihvonen sanoo.

– Minua kuitenkin hämmentää, että Jukka Jalosen jos kenen pitää tietää se, että valmentaminen on monisyinen juttu. Kaikilla huippuvalmentajilla on omat vähän pimeätkin puolensa. Ei valmentamisessa pidä lähteä mitään teflonia suosimaan niin kuin nyt on tässä tehty. Tämä olisi ollut aivan ainutlaatuinen tilaisuus saada Pekka Virta.

– Soittaisivat (Leijonissakin pelanneelle Suomen mestarille) Heikki Liedekselle, että onko se Pekka paha mies. Hän kertoisi, että ei ole, vaan rakastettava valmentaja. Pelaajat rakastavat, että hän välittää ja on sopivan tiukka. 

Virta olisi Sihvosen mukaan tuonut jopa uutta Meidän peliin.

– Hän kuuluu aivan parhaisiin voimiin. Hän olisi tullut hyvää hyvyyttään antamaan takaisin suomalaiselle jääkiekkoilulle. Tämä tuntuu aivan käsittämättömältä.

"Haiskahtaa kummallinen hyvä veli -järjestelmä"

Kyse ei ole pelkästään Virran sivuuttamisesta ja Mikkolan valinnasta. Sihvonen näkee "väärien valintojen" trendin.

 Tomi Lämsän kulunut valmennuskausi Nuorissa Leijonissa ei ollut nappiosuma, ja Suomen tie päättyi MM-kisoissa puolivälierässä Ruotsia vastaan.

– Ei ainakaan pidetty huolta siitä, että Lämsä olisi koutsannut Nuorissa Leijonissa Meidän peliä. Hän peluutti Nuorille Leijonille tuhoisin tuloksin pystysuuntaa. Herääkin kysymys, onko kurssi käännetty, mutta sen kääntäminen Jukka Jalosen urheilujohtamisen aikakaudella olisi niin kovan luokan mysteeri, että en tajua, mitä on tapahtumassa.

Alle 17-vuotiaiden päävalmentajaksi nimettiin nyt Mikael Kotkaniemi, ja alle 18-vuotiaiden poikien päävalmentajana toimii vuonna 2006 syntyneiden ikäluokkaa maajoukkuepolun alkumetreiltä luotsannut Marko Kauppinen

– Meidän peli ei ole Mikael Kotkaniemellä kunnolla hallinnassa. Se on pikkuisen paremmin hallinnassa Marko Kauppisella, mutta Kauppinenkin kuuluu paradoksaalisesti tähän porukkaan, jossa potkut saaneet saavat suojatyöpaikan.

Jukka Holtari aloittaa puolestaan huippu-urheilun asiantuntijan roolissa maajoukkuevalmentajien mentorina. Hänen tehtäviinsä kuuluu myös nuoriso- ja A-maajoukkuepelaajien tarkkailu ja läpikäynti päävalmentajien kanssa.

– Holtarikin vielä otettiin pakasta ja naftaliinista takaisin, vaikka hän oli joutunut sivuraiteelle.

A-maajoukkueen viime kausien apuvalmentaja Ari-Pekka Selin toimii jatkossa huippu-urheilun valmennuspäällikkönä. Työnkuvana on pelin ja valmennustoiminnan kehittäminen yhdessä maajoukkuevalmentajien kanssa suomalaisen jääkiekon strategian mukaisesti.

– On hyvin käsittämättömältä tuntuva ratkaisu, että Jalosen Jukka oli selvästi hoitanut omalle kaverilleen Ari-Pekka Selinille johtotehtävän. Tässäkin haiskahtaa kummallinen hyvä veli -järjestelmä, että annetaanpas tuolle "Atullekin" yksi tehtävä tuolta.

Selinin onnistuminen pestissään on Sihvosen sanoin "verhon takana".

– En voi sanoa etukäteen, onko Selin tehtävässään hyvä vai ei. Riski on olemassa, eikä tämä ole huippuluokan ratkaisu. Suomen Jääkiekkoliitto, joka oli maailman paras, ei tee tällä hetkellä maailman parhaita ratkaisuja. 

– Tällä tavalla ei säilytetä asemia maailman kärjessä. Luisu on lähtenyt, ollaan väärien valintojen ja ratkaisujen kierteessä, junioripuoli on retuperällä ja pikkuhiljaa jo aikuisten puolikin alkaa olla.

Yhdestä linjauksesta Sihvonen antaa tunnustusta.

Harri Nummela (Jääkiekkoliiton puheenjohtaja) puhuu, että nyt aloitetaan urheilujohtajan rekrytointi. Se on oikeaa puhetta, Sihvonen sanoo ja viittaa siihen, että pestiä hoidettaisiin täysipainoisesti.

Petteri Sihvonen lataa myrkyllisen arvion NHL-finaalien suomalaisjoukkueesta: "Minun käy sääliksi Aleksander Barkovia" 5:52
Petteri Sihvonen lataa myrkyllisen arvion NHL-finaalien suomalaisjoukkueesta: "Minun käy sääliksi Aleksander Barkovia."

Lue myös:

    Uusimmat