Toistuuko Sebastian Ahon tapaus Patrik Laineen tai Mikko Rantasen kohdalla? Tunnettu NHL-kasvo: ”Lisää on tulossa”

Jääkiekkoliiga NHL:ssä Sebastian Aho nousi ykköspuheenaiheeksi vapaiden pelaajien markkinoiden avauspäivänä maanantaina. Tämä siksi, koska Montreal Canadiens teki hänelle niin sanotun offer sheetin eli rajoitetun vapaan agentin sopimustarjouksen. Voiko tämä toistua myös Patrik Laineen tai Mikko Rantasen kohdalla?

Canadiens tarjosi Aholle viiden vuoden mittaista sopimusta, jossa hänen keskivuosipalkkansa on 8,454 miljoonaa dollaria eli noin 7,5 miljoonaa euroa.

Hänen oikeudet omistava Carolina Hurricanes voi joko vastata tarjouksen, minkä myötä sopimus astuu voimaan. Toinen vaihtoehto on se, että Hurricanes päästää Ahon Canadiensiin, jolloin se saa korvaukseksi yhden ykkös-, yhden kakkos- ja yhden kolmoskierroksen varausoikeuden.

Ahon tapaan myös Laine ja Rantanen ovat tällä hetkellä rajoitettuina vapaina agentteina. Kaikkien kolmen pelaajan tulokassopimukset päättyivät viime kauteen.

Laineen kohdalla oikeudet ovat Winnipeg Jetsillä, Rantasen oikeudet taas ovat Colorado Avalanchella.

Markkinoilla on myös muita kovan luokan nuoria tähtiä, jotka ovat tällä hetkellä sopimuksettomassa tilassa. Näistä esimerkkejä ovat kanadalaiset Mitch Marner ja Brayden Point.

NHL-lähetyksistä tuttu TV-kasvo Pierre McGuire löi pöytään kovan ennusteen.

– Uskon, että lisää on tulossa. Tuo oli vasta ensimmäinen heilautus, McGuire sanoi kanadalaisella TSN 690 -radiokanavalla.

NHL:ssä offer sheetit eli rajoitettujen vapaiden agenttien sopimustarjoukset ovat hyvin harvinaisia. Edellinen sellainen nähtiin vuonna 2013, kun Calgary Flames tarjosi kanadalaissentteri Ryan O’Reillylle sopimusta.

McGuiren mukaan Canadiens teki rohkean, mutta hieman vajaaksi jääneen tempauksen.

– Tuo oli kylmä, laskelmoitu liike, mutta samalla se oli täysin hyväksytty sääntöjen puitteissa. Ei siinä ollut mitään vikaa. He eivät vain tarjonneet tarpeeksi, joten uskon, että Hurricanes vastaa tuohon.

– Jos he (Canadiens) olisivat menneet vielä pykälää pidemmälle, niin silloin tässä voisi olla mietittävää, McGuire pohti Aho-tilannetta.

McGuiren mukaan ainoa pohdittava juttu Ahon ja Hurricanesin tapauksessa on Canadiensin tekemän tarjouksen etupainotteisuus. Mikäli Hurricanes päättää vastata, pitää sen maksaa lähes välittömästi 11 miljoonan dollarin allekirjoitusbonus.

Vuoden sisällä allekirjoitusbonusten määrä kasvaa jo yli 21 miljoonaan dollariin, sillä toisen kauden alussa bonus on 9,87 miljoonaa dollaria.

Potentiaalisten sopimustarjousten kohdalla McGuire nostaa esille suomalaishyökkääjän Laineen edustaman Jetsin, joka on ajautumassa hyvin haasteellisen palkkakattotilanteen äärelle.

– Heidän pitää saada vielä Laineen lisäksi myös (jenkkihyökkääjä) Kyle Connor sopimuksen alle, eikä se ole mikään helppo tehtävä.

Laineen lisäksi myös Connor on noussut isosti esille Jetsin riveissä. Viime kaudella tuulennopea hyökkääjä nakutti 82 runkosarjaottelussa 34 maalia ja 66 pistettä.

– En usko, että Laine on kohteena, mutta Connor voi olla sellainen, jota joukkueet jahtaavat. En sano offer sheetiä varmaksi hänen kohdalla, mutta niin voi hyvinkin käydä, McGuire mietti.

– Uskon, että näemme vielä 1-2 uutta tarjousta, muun muassa NBC:n lähetyksistä tuttu McGuire summasi.

Ahon tapauksessa Hurricanesin pitää vastata Canadiensin tekemään tarjoukseen tämän viikon aikana.

Lue myös:

    Uusimmat