Haluatko vähentää ahdistustasi? Ota käyttöön keksintö vuodelta 2001

Pärjäisitkö ilman älypuhelintasi? Karen Fratti on keksinyt ratkaisun älypuhelinten aiheuttamiin ongelmiin: vaihda puhelimesi simpukkapuhelimeen!

Karen Fratti kirjoiti Hello Giggles -sivustolle sen, minkä moni jo tietää: jokin älypuhelimissa aiheuttaa ihmisille stressiä ja kiireen tuntia.

– Joka kerta, kun muutamme tapojamme tehdä jotakin, menetämme jotain ja saamme tilalle jotakin muuta. Erityisesti älypuhelimissa on jotakin, joka todella stressaa ihmisiä, Fratti kirjoittaa.

Hän onkin keksinyt ongelmaan ratkaisun: vaihda puhelimesi simpukkapuhelimeen! Nokia lanseerasi simpukkapuhelimen vuonna 2001.

Keksimme tekosyitä puhelinriippuvaiselle käytökselle

Pärjäisitkö ilman älyluuria? Fratti ymmärtää, että koko elämänsä älypuhelimen kanssa viettäneelle ajatus simpukkapuhelimesta on naurettava.

Hän kuitenkin toteaa, että tutkimustenkin mukaan puhelin vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin. Samalla moni pelkää älyluurinsa akun loppumista sellaisella vimmalla, että kantaa mukanaan vara-akkua tai lataa puhelinta bussin pistorasiasta.

– Keksimme tekosyitä tällaiselle käytökselle. Vannomme mennen tullen, että meidän tarvitsee tarkistaa sähköpostimme metrossa, tai ettemme voisi elää ilman musiikkia ja pääsyä Instagramiin kuntosalilla, Fratti toteaa.

Samalla hän huomauttaa, ettei kenenkään oikeasti tarvitse olla koko ajan yhteydessä puhelimeensa – ellei ihminen sitten satu olemaan töissä Valkoisessa talossa tai päivystävänä kirurgina!

Frattin mukaan simpukkapuhelimeen vaihtamisesta on useita hyötyjä. Tällaisia ne ovat!

Se tuo tasapainoa elämään

Frattin mukaan moni selaa tauotta työsovelluksia puhelimessaan, vaikka ihmisellä olisi vain "toimistotyö", joka ei vaadi jatkuvaa läsnäoloa. Käytös johtuu osaltaan siitä, että selaaminen on kaikkialla mahdollista, ja osaltaan siitä, että ihmisiä painostetaan siihen. 

Useimpien ura ei kaatuisi siihen, ettei sähköpostia tarkista ruokakaupassa tai sängyssä illalla. Moni vannoo, ettei vilkaise sähköpostia kotosalla ollessaan, mutta jos puhelin on siinä – tai se piipahtaa – addiktion tunne ja himo ottaa puhelin käteen voi Frattin mukaan olla ylitsepääsemätön.

Samalla voit asettaa rajat ystävillesi

Simpukkapuhelimessa ei ole WhatsAppia eikä Snapchattia. Voit vain tekstata kavereillesi, joista puolet on luultavasti unohtanut "tekstareiden" olemassaolon. Samalla pääset eroon jatkuvasti pingahtavista ryhmäviesteistä, joita voi tulla päivässä satoja!

Fratti uskoo, että vanha puhelin voi jopa parantaa kommunikoinnin tasoa. Et voi enää lähettää pelkkiä hymiöitä vastaukseksi viesteihin, ja jos tapaat baarissa söpön tyypin, pelkkään tekstailuun sopivan puhelinnumeron omistaminen johtaa taatusti mielenkiintoisiin keskusteluihin.

Sano hyvästit jatkuvasti vainoavalle sosiaaliselle medialle

Some-elämää on olemassa myös ilman älypuhelinta – se ei vain vainoa sinua jatkuvasti! Kun käytät Instagramia tai Facebookia vain pöytäkoneelta, et voi rullata julkaisuja jatkuvasti läpi ja maata sängyssä aivottomassa tilassa, puhelin kädessäsi. Samalla unirytmisi saattaa parantua, koska netti ei enää pääse mukaan vällyjen väliin.

Löydät uuden harrastuksen

Fratti ymmärtää, että moni luottaa kuvien ottamisessa tai musiikin kuuntelussa puhelimeensa. Hän huomauttaa, että suuri osa vanhoista mp3-soittimista on edelleen toimintakykyisiä. Sonykin myy edelleen musiikkisoittimia!

Entä koska viimeksi käytit kameraasi – omistatko edes sellaista? Eikö olisi ihanaa jännittää kuvien kehittämistä? Filmiä oikeasti kehitetään edelleen, joten vielä ei ole liian myöhäistä aloittaa todellista retroilua!

Säästät rahaa – ehkä

Paljonko maksat mobiilinetistäsi? Tarkista hinta palveluntarjoajaltasi! Voisitko säästää vaihtamalla liittymän sellaiseen, joka keskittyy puheluihin ja tekstiviesteihin? Samalla saatat yllättyä siitä, että lähes jokaiseen liittymään kuuluu nykyisin poikkeuksetta pieni määrä dataa. Niin addiktoituneita olemme!

Ihmettelijöille tiedoksi: kyllä, "älyttömiä" puhelimia on edelleen myynnissä – mene vaikka tarkistamaan elektroniikakaupan hyllyt!

***


Lue myös:

    Uusimmat