Mainos

Todistajansuojelu

Suomi on ainoa EU-maa, jolla ei ole todistajansuojeluyksikköä. Aihetta on tutkittu varsin vähän. Rikoskomisario Tomi Janssonin "Saatanan vasikka" -selvitys julkaistiin marraskuussa 2005. Siinä todettiin mm.:

- Vuosina 2001-2003 poliisin tutkittavana oli sata rikosilmoitusta "oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta". Niissä yhteensä 107:n eri todistajan oli raportoitu joutuneen uhkailun tai väkivallan kohteeksi.

- Vuonna 2003 tapauksia oli 42, joista noin joka kolmannessa oli käytetty väkivaltaa todistajaa kohtaan.

- Todistajien uhkailun piilorikollisuuden osuutta ei tiedetä; vuodessa saattaa tapahtua jopa 420–840 todistajiin kohdistuvaa rikosta.

- Poliisille tehdyt todistajiin kohdistuvat rikosilmoitukset liittyvät enimmäkseen väkivaltarikoksiin.

- Käytännön poliisityössä on ilmennyt puutteita todistajien suojelussa, koska poliisin resurssit eivät riitä todistajan pitkäaikaiseen suojeluun.

- Yhteiskunta ei ole riittävästi huolehtinut asiat totuudenmukaisesti kertovan todistajan yksittäistapauksessa tarvitsemasta suojelusta.

Euroopan Unioniin pyrkiville uusille jäsenvaltioille on asetettu ehdoksi todistajansuojeluyksikön perustaminen kansalliseen poliisiorganisaatioon. Jansson ehdottaa tutkimuksessa, että Suomeen pitäisi perustaa todistajansuojeluyksikkö, jonka tehtäviin kuuluisivat mm. pitkäaikainen suojelu ja esimerkiksi asuinpaikkakunnan ja henkilöllisyyden muuttaminen.

Ei hassumpi ehdotus.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.