Tiukemmat matkailurajoitukset astuivat voimaan – matkatoimistot katastrofaalisessa tilanteessa: "Emme tule selviämään talvesta"

Osalla Kreikan-matkalaisilla lomamatka loppui lyhyeen matkustusrajoitusten vuoksi – Aurinkomatkojen toimitusjohtaja:"Tämä on katastrofaalinen tilanne" 7:03
Osalla Kreikan-matkalaisilla lomamatka loppui lyhyeen matkustusrajoitusten vuoksi – Aurinkomatkojen toimitusjohtaja: "Tämä on katastrofaalinen tilanne".

Matkailualan synkkä vuosi saa jatkoa. Maanantaina astuivat voimaan hallituksen uusimmat matkailurajoitukset, jotka rajaavat esimerkiksi Kreikan riskimaaksi. 

Aurinkomatkat lennättää kaikki asiakkaansa kotiin Kreikasta alkuviikon aikana. 

– Tällä hetkellä meidän ainut kohde, Kreikka on sulkeutunut. Lennätämme tänään ja huomenna viimeiset asiakkaamme Kreikasta pois, Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa sanoo. 

Lomalle ei saa jäädä pidemmäksi aikaa edes vapaaehtoisesti. Kyseiset asiakkaat saavat kuitenkin korvauksen menetetyistä lomapäivistä.

Matkalta palaaville suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

"Katastrofaalinen tilanne"

Aurinkomatkoille tilanne näyttää synkältä.

– Nyt näyttää todella huonolta. Käytännössä tällä hetkellä matkoja ei toteuteta minnekään. Kreikka oli ainoa kohde, ja se päättyi.

Kousa sanoo olevansa hyvin huolissaan koko matkailualan puolesta, niin kotimaan kuin ulkomaankin matkailun osalta.  

– Tämä on matkailualalle aivan katastrofaalinen tilanne, emme tule selviämään tästä talven yli.

Sen lisäksi, etteivät suomalaiset matkanjärjestäjät pääse lennättämään ketään ulkomaille, ei myöskään Suomeen tule turisteja. Se iskee etenkin pääkaupunkiseutuun ja Lappiin.

Myös työmatkailun seisahtuminen on haastavaa kansantaloudelle, Kousa toteaa.

Kousa: Keinoja matkailualan avuksi kyllä olisi

Hänen mukaansa rajoituksia pitäisi muuttaa alueellisiksi, jottei koko kohdemaan matkoja tarvitsisi perua. Hän toivoo myös pikaisempaa testausta avuksi.

Kousa myös pitää Suomen matkailuriskirajaa liian tiukkana.

Suomen raja on tällä hetkellä 8 koronatartuntaa 100 000:a asukasta kohti kahden viikon aikana. Esimerkiksi Saksassa kyseinen raja on 50, ja keskimäärin Euroopan maissa noin 20.

– Kyllä keinoja on, jos niitä vain halutaan toteuttaa, Kousa sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat