Lappiin tulossa jouluksi 150 000 turistia – miten lentokentät hoitavat terveystarkastukset? "Pitäisi kaksin- tai kolminkertaistaa henkilökunnan määrä"

Husin Järvinen: Vältä perheen ulkopuolisia kontakteja matkailun jälkeen –"Vaikka olisi rokotettukin" 3:24
Husin Järvinen: Vältä perheen ulkopuolisia kontakteja matkailun jälkeen – "Vaikka olisi rokotettukin"

Lapin matkailun kannalta uudet matkustusrajoitukset ovat tulossa hyvin vaikeaan aikaan. Joulusesongin aikana Lappiin on tulossa noin 150 000 ulkomaista turistia, joista merkittävä osa on brittejä. Matkailuväkeä mietityttää, miten terveystarkastukset saadaan lentokentillä hoidettua käytännössä.

Sisäministeriö esittää hallitukselle, että kaikilta EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta tulevilta matkustajilta vaaditaan 21. joulukuuta alkaen etukäteen annettu negatiivinen koronatestitulos, kertoo sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) Twitterissä. Testituloksen pitäisi olla korkeintaan 48 tuntia vanha.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi puolestaan eilen, että tämän lisäksi terveysturvallisuustoimia kohdennettaisiin matkustajiin, jotka saapuvat maista joissa korontilanne on selkeästi heikentynyt. Ministeri mainitsi erityisesti Britannian, Norjan ja Tanskan.

Käytännössä näistä maista Suomeen saapuvien tulisi osallistua pakolliseen terveystarkastukseen. Perusteluna on heikkenevä koronatilanne ja vauhdilla leviävä omikron-muunnos.

Apulaiskaupunginjohtaja: Henkilöstömäärää pitäisi vähintään tuplata

Testaamisen merkittävä lisääminen herättää kysymyksen, riittääkö esimerkiksi lentokentillä henkilökunta tekemään tarkastuksia ja testejä. Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoo, että testaamista on jo lisätty parin viime viikon aikana Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

– Jos joutuisimme laajentamaan sitä edelleen uusien riskimaiden [Iso-Britannia, Tanska, Norja] suhteen, niin meidän pitäisi kaksin- tai kolminkertaistaa henkilökunnan määrä. Tilanne on hyvin haastava.

Aronkytö sanoo, että mikäli määräys tulee, aiotaan prosesseja muuttaa. Henkilökuntaa palkattaisiin lisää niin paljon kuin mahdollista ja yhteistyötä tiivistettäisiin eri toimijoiden välillä.

– Kaaosta Helsinki-Vantaan lentokentälle ei tarvita. Prosessi tehtäisiin niin, että matkustaja pääsee matkustamaan. Välttämättä emme pysty toteuttamaan aukotonta systeemiä, mutta niin aukottoman kuin mahdollista.

"Hurjia rajoituksia"

Erityisesti Lapin matkailun kannalta esitys tulee vaikeaan aikaan juuri ennen kiivainta joulusesonkia. Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen sanoo, että korkeintaan 48 tuntia vanha negatiivinen testitulos on matkailussa ymmärrettävä ja käytännössä testattu toimi.

Pakolliset terveystarkastukset ovat kuitenkin hänen mielestään raskas toimenpide.

– Nämä ovat kyllä hurjia rajoituksia jälleen kerran joulumatkailukauden ollessa kuumimmillaan. Rajoitukset eivät koskaan tee matkailulle hyvää, vaikka terveysturvallisuuskäytännöt toki ymmärrämme. 

Kärkkäisen mukaan matkailuväkeä pohdituttaa varsinkin terveystarkastusten käytännön toteutus. Esimerkiksi Rovaniemen lentokentälle saapuu kiireisimpinä aikoina 24 lentoa parin tunnin sisällä. Jouluna valtaosa ulkomaisista turisteista on brittejä.

– Jos meillä on tuhansia ihmisiä jonossa tulossa tarkastukseen ja haastatteluun, niin on iso kysymysmerkki, miten tilat ja henkilökunta riittävät. Kun muistetaan terveydenhoidon resurssit. Kyllä matkailutoimi on huolissaan siitä, miten tämä pystytään käytäntöön laittamaan.

Mahdollisten peruutusten määrää Kärkkäinen ei lähde arvioimaan, mutta niitä tulee varmasti. Avainasemassa on päätöksistä tiedottaminen mahdollisimman selkeästi.

Kärkkäisen mukaan joulukuun osuus koko vuoden matkailutuotoista on peräti 65 prosenttia. Pandemiasta huolimatta kysyntä on ollut korkealla tasolla, ja tänä voitaisiin saavuttaa jopa 90 prosenttia ennätysvuoden 2019 joulukuun tuloksesta.

– Hyvin olemme elpymässä, mutta viime hetken päätökset rajoituksista leijuvat mustina pilvinä matkailullisen unelman päällä.

Rovaniemelle on avattu talvikaudella uusia lentoreittejä Pariisista ja Düsseldorfista. Tulevana sunnuntaina Rovaniemelle saapuu ensimmäinen suora lento Milanosta.

Katso myös: Vielä lokakuussa Lapissa odotettiin matkailun elpymistä:

Lappiin uskalletaan jälleen matkustaa Euroopasta – Visit Rovaniemen johtaja kertoo, miten Suomen heikkenevä koronatilanne näkyy Lapissa 4:03

Lapissa odotetaan matkailun elpymistä 7:23

Peruutuksia voi tulla

Myös Inari-Saariselkä Oy:n markkinointijohtaja Hanna Kouri pitää uusien rajoitusten ajankohtaa vaikeana matkailun kannalta.

– Toki tämä tulee vaikeaan saumaan. Joulumarkkina on meille äärimmäisen tärkeä ja tänä vuonna se on käynnistynyt erittäin hyvin. Olemme jo aika lähellä vuoden 2019 lukuja. Terveysturvallisuus on ehdottomasti tärkeintä. Mutta fakta on se, että mitä vaikeammin ja kalliimmin toteutettavia rajoitukset ovat, niin sitä enemmän ne vaikuttavat.

Kourin mukaan Ivalon lentokentälle on tulossa noin 100 tilauslentoa ja reittilennot päälle. Toistaiseksi peruutuksia ei ole tullut, mutta Kouri ennakoi niin vielä tapahtuvan.

Testipisteitä löytyy alueella Saariselältä ja Ivalon lentokentältä. Kourin mukaan esimerkiksi brittituristien testaaminen on sujunut hyvin tähän mennessä. Yhden bussilastillisen testaaminen vie tällä hetkellä noin puoli tuntia.

– Mutta kyllähän tämä tulee vaatimaan valtavasti lisävoimia, jos uudet määräykset tulevat voimaan.

Lue myös:

    Uusimmat