Lapin matkailupomolta täyslaidallinen hallituksen toimista: "Ei ole ihan pikkujuttu, jos 5000 ihmistä jää työttömäksi"

Lapin matkailupomo Pertti Yliniemi antaa jyrkkää palautetta hallituksen toimista matkailun saralla.

Matkatoimisto TUIn loppuvuoden matkat Britanniasta ja Irlannista Suomeen on peruttu epävarman matkustus- ja koronatilanteen vuoksi.

Yhtiö kertoo, että se haluaa poistaa matkat varanneiden perheiden epävarmuuden.

Yhtiön mukaan se ei voi lunastaa matkustusympäristöön ja pian Suomessa pakollisiksi tuleviin koronatesteihin liittyviä lupauksia.

Lapin Matkailuelinkeinon Liiton hallituksen puheenjohtaja Pertti Yliniemi sanoi MTV Uutiset Livessä, että tilanne on katastrofaalinen.

– Kyllähän tämä ulkomaanmatkustus koko talveksi on nyt tavallaan peruttu ja meille ei tule ulkomaalaisia ollenkaan. Eli tämä on Lapin matkailuelinkeinolle sellainen isku, josta me ollaan tiedotettu tietysti jo kesäkuusta lähtien.

– Käytännössä noin 700 miljoonan liikevaihdon menetys ja noin 5000 työpaikkaa lähtee samalla, Yliniemi toteaa.

Yliniemi arvioi, että yrityksiä kaatuu ja muitakin työpaikkoja menetetään samassa rytäkässä.

– Niin paljon henkilökohtaisia katastrofeja ja kuitenkin puhutaan matalapalkkaisesta palvelualasta. Tämä iskee myös Lapin muihin elinkeinoihin eli palveluelinkeinoihin ja logistiikkaan ja myös kuntatalouteen. Tämä on Lapille täysi katastrofi.

– Jotenkin Suomen politiikka on matkailun suhteen aika jälkeenjäänyttä.

"Käytännössä esitetään taas karanteeneja"

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) kertoi aiemmin MTV Uutisille, että hallituksen lakiesitys matkustusrajoituksista ei tule menemään sellaisenaan läpi.

Myös Yliniemi on lyhyesti ehtinyt tutustumaan esitykseen eikä ole siitä mielissään.

– Käytännössä esitetään taas karanteeneja ja muita epämääräisiä asioita, jotka eivät tähän matkustukseen kyllä istu. Maailmalla paljon lähdetään siitä, että lähtötestit tehdään lähtömaassa, sen jälkeen matkustetaan ja tämä on varmaan se tapa, jolla tullaan toimimaan. Tätä ajaa EU ja tätä ajaa kansainvälinen lentojärjestö, laivayhtiöt ja niin edelleen. Uskoisin, että tässä tämä tarvitsee muutoksia ja selkeyttä, Yliniemi sanoo.

– Ja kummallista on edelleenkin myös perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen, joka aika suorasanaisesti kertoi, että karanteeni on vapauden riisto ja siihen täytyy olla tosi kovat perusteet. Nyt tässä esitetään kuitenkin, että on tehty koronatestit ja senkin jälkeen pannaan ihmisiä karanteeniin.

Yliniemi kertoo ihmettelevänsä myös sitä, miten sosiaali- ja terveysministeriö voi hallita tällä tavalla myös elinkeinoelämää.

– Tällä hetkellä näiden hallituksen karanteenipäätösten ja -rajoitusten takia koko matkailu on estynyt ja se ei oikeasti perustu mihinkään lakiin. En oikein jaksa uskoa, että semmoista lakia EU:ssa voidaan säätää, että estetään koko EU:n liikkuminen.

Jättilasku, joka vain paisuu

Tähän mennessä Lapille on aiheutunut matkustusrajoituksista noin 700 miljoonan euron vahingot.

Yliniemen mukaan tämä on vasta alkusoittoa, sillä vauriot voivat olla pysyviä ja hänen mukaansa Suomen ulkomaanmatkailukaupalle aiheutuu vuodessa noin viiden miljarin vahinko.

Hän pitää suurimpana ongelmana juuri karanteenikysymystä.

– Matkanjärjestäjät, kuten TUIkin ilmoitti, että niin kauan kuin meillä on uhka karanteeneista ja hallituksen virallisilla sivuilla lukee näitä asioita, niin ei tänne voi matkustaa.

– Tämä ei ole ihan pikkujuttu, jos 5000 ihmistä jää työttömäksi. Me kyllä Lapissa toivotamme kaikki ministerit tervetulleiksi joukolla kertomaan, että mitä tässä voitaisiin tehdä. Ehkä se ei nyt riitä, että työttömyystoimistoihin palkataan lisää väkeä. Tää ongelma on kymmenen paperitehtaan kokoinen.

Lue myös:

    Uusimmat