Finnairin toimitusjohtaja vaatii hallitukselta vapaampia matkustusrajoituksia – kahden testin malli estää vapaa-ajan matkailun

10:07
Suomen matkustusrajoitukset ovat tiukat – toimitusjohtaja Topi Manner: Kilpailijamme lentävät kaksinkertaisesti Finnairiin verrattuna.

Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner vaatii hallitukselta nykyistä vapaampia matkustusrajoituksia. MTV:n Uutisextrassa vierailleen Mannerin mukaan Suomen pitäisi ottaa käyttöön EU:n komission suosittama malli.

Vihreiden eli vapaan matkustamisen maiden rinnalle tulisi keltaisten maiden ryhmä. Niissä koronan ilmaantumisluku olisi 25 - 80 tapausta 100 000 ihmistä kohden kahden viimeisen viikon aikana.

– Mikä tarkoittaisi sitä, että myös riskimaista olisi mahdollista tulla Suomeen yhdellä testauksella ja kun testi on negatiivinen silloin myöskään karanteenia ei tarvittaisi, Manner sanoo.

Marraskuun 23. päivästä eteenpäin Suomeen voi tulla eri maista ilman pitkää karanteenia. Edellytyksenä on kuitenkin lähtömaatestin lisäksi myös testaus Suomessa, jos matka kestää yli 72 tuntia. Mannerin mukaan hallituksen linjaus vie matkailulta, erityisesti Lapissa, mahdollisuuden selvitä tulevasta talvesta.

– Kaksi testiä estää pitkälti vapaa-ajan matkustamisen. Meillä on suuri huoli matkailualan tilanteesta. Matkailuala on metsäalan suuruinen toimiala Suomessa, ja se työllistää 140 000 ihmistä, Manner muistuttaa.

Kevään viranomaispallottelun jälkeen koronatoimet on saatu Helsinki-Vantaan kentällä hallintaan. Lentokentällä on testattu elokuun alusta syyskuun loppuun vajaat 6500 matkustajaa, joista 68 ihmistä on todettu koronapositiivisiksi.

–Me olemme tulleet koronan kanssa tilanteeseen, että korona on kotoperäinen. Helsinki-Vantaan kentällä on testattu ihmisiä elokuun alusta asti ja ne testit on suunnattu kaikkein korkeimman riskin kohteisiin ja sieltä on löytynyt ainoastaan prosentin verran koronapositiivisia. Terveysturvallinen matkustaminen on mahdollista. Helsinki-Vantaa ei vuoda virusta Suomeen

Matkailualan tilanne on tukala. Ministerit Ville Skinnari (sd.) ja Mika Lintilä (kesk.) vierailevat maanantaina Kittilän Levillä kuulemassa matkailuväen huolia.

Koronakriisi ollut järisyttävä lentoyhtiöille

Koronakriisi on laittanut lentoyhtiöt polvilleen eri puolilla maailmaa, myös Suomessa. Mannerin mukaan koko toimiala tulee muuttumaan rajusti pandemian jälkeen.

– Lentoyhtiöt velkaantuvat. Velkojen maksamiseksi rakenteita pitää tehostaa ja tämä koskee myös Finnairia. Pandemian jälkeen kilpailu tulee olemaan erittäin kovaa.

Myös valtioiden rooli toimialalla lisääntyy.  

– Yhtiöistä moni menisi konkurssiin ilman valtioiden mukaantuloa, Manner arvioi.

Katso Uutisextra MTV3-kanavalta tänään lauantaina kello 19.10.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja