Suomeen saa matkustaa vapaasti vain kahdeksasta maasta – katso, missä Euroopan maissa rajat ovat vielä vapaasti auki

2:15
Tässä kaikki uusista matkustusrajoituksista kahdessa minuutissa.

Suomi kiristää rajavalvontaa ensi maanantaina 24. elokuuta. Tiukennusten jälkeen Euroopan Schengen-alueella on enää kahdeksan valtioita, josta saa kulkea Suomeen vapaasti.

Hallitus ilmoitti, että ensi viikon maanantaista lähtien Islannista, Kreikasta, Norjasta, Tanskasta, Maltalta, Saksasta, Irlannista, Kyprokselta ja San Marinosta saa tulla Suomeen vain rajoitetusti. Lisäksi Euroopan ulkopuolelta Japanin kansalaisten matkustamista Suomeen rajoitetaan.

Rajoitukset tarkoittavat, että valtaosasta maailman maita Suomeen pääsee vain, jos Suomessa asuu, käy työmatkalla tai tänne on muuten asiaa välttämättömästä syystä. Suomen kansalaiset saavat kuitenkin aina kulkea rajan yli molempiin suuntiin.

Tiukennusten jälkeen Suomeen saa matkustaa rajoituksetta Virosta, Latviasta, Liettuasta, Italiasta, Unkarista, Slovakiasta, Liechtensteinista ja Vatikaanivaltiosta.

Ulkoministeriö suosittelee kaikista rajavalvontamaista saapuville henkilöille 14 päivän omaehtoista karanteenia. Kyse ei ole niin sanotusta pakkokaranteenista, johon esimerkiksi Skopjesta Turkuun matkanneet henkilöt on velvoitettu.

Schengen-alueen maista ainoastaan Islanti on tähän mennessä kieltänyt kaiken matkustamisen maahan. Muualla käytännöt vaihtelevat. Tällä hetkellä esimerkiksi Ruotsiin, Puolaan, Ranskaan, Espanjaan ja Portugaliin pääsee matkustamaan vapaasti.

Suurimmassa osassa Eurooppaa matkailua on jollakin tavalla rajoitettu. Suomen epidemiatilanne on tällä hetkellä niin hyvä, että Suomesta pääsee matkaamaan miltei mihin tahansa.

Jokainen maa kuitenkin määrittelee yksityiskohtaisesti, mikä lasketaan korkean riskin maaksi. Suomen raja on tällä hetkellä 8 koronatartuntaa 100 000 :a asukasta kohti kahden viikon aikana. Esimerkiksi Saksa luokittelee alueen korkeariskiseksi, jos siellä esiintyy yli 50 uutta tartuntaa 100 000:a ihmistä kohti viikon aikana.

Suomen ulkoministeriö muistuttaa, että jokainen matkailija tekee matkustuspäätöksensä itse. Lisäksi on hyvä huomioida, että yksittäisten maiden tilanteet voivat muuttua nopeasti. Esimerkiksi Italiassa, Virossa, Slovakiassa ja Liettuassa tartuntoja on tällä hetkellä yli Suomen asettamien rajan. Ylitys ei kuitenkaan ole niin korkea, että sisärajavalvonta palautettaisiin.

Oikaisu 21.8.2020 kello 11.33: Islanti ei ole kieltänyt maahantuloa kokonaan, vaan se ottaa vastaan matkailijoita kuudesta maasta, eli Tanskasta, Suomesta, Saksasta, Grönlannista, Färsaarilta ja Norjasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja